Forskning i händelse av kris eller krig

Sveriges roll som forskningsnation i händelse av kris var temat när Stiftelsen Forska Sverige bjöd in i förra veckan.

Det är forskning som kan bidra med lösningar för att övervinna flera av de hälsokriser vi står inför. Det är lätt att imponeras av hur snabbt forskarvärlden fick fram vaccin för att möta corona-pandemin, och forskning kommer också att vara avgörande när vi ska möta den tysta pandemin, dvs. antibiotikaresistensen.

I debatten som går att ta del av via länken nedan så lyfte jag särskilt fram några perspektiv.

  1. Svensk forskning behöver nationell samordning, men det krävs också internationalisering av utbildning och forskning. Sverige behöver vara en aktiv del av det europeiska forskningssamarbetet, och Europa behöver vara aktivt internationellt. Sverige har möjlighet att bidra till att sätta fokus på detta under det kommande EU-ordförandeskapet.
  2. Stöd för att värna den fria forskningen ska utgöra den stora merparten av forskningsfinansieringen. Lösningar på samhällsutmaningar växer i de flesta fall fram genom kreativitet och kunskap som har genererats genom långsiktig investering i den fria forskningen.
  3. Att bedriva forskning i en pågående kris eller krigssituation är det verkligt svåra, och därför behöver man förbereda sig för hur forskning ska kunna bedrivas i den typen av situationer. Hur forskning ska kunna bedrivas i händelse av kris eller krig behöver vara en del av den svenska beredskapsplaneringen.
  4. Att sprida forskningsresultaten inom forskningssfären och till resten av samhället är en väsentlig del i att upprätthålla Sverige som kunskapsnation. Därför är det alarmerande uppgifter att forskare drar sig från att presentera sina slutsatser på grund av trånga åsiktskorridorer inom akademin och det polariserade debattklimatet. Såväl demokratin som den akademiska friheten är hotad om det fria ordet inte gäller i praktiken och forskare inte vågar dela med sig av vad som är sant. Det är en viktig uppgift för akademin att odla en kultur av att det är det fria ordet och sanningen som ska försvaras.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot och ordförande för socialutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s