Så vill KD utveckla den svenska skolan

Svenska Dagbladet (SVD) frågar idag alla partier om hur de vill utveckla den svenska skolan. Här följer deras frågor och mina svar.

Hur tycker ni att det svenska skolsystemet fungerar idag?

Skolan är inte likvärdig i hela landet. Vissa barn möts av låga förväntningar. Andra får inte stödet de behöver. Kristdemokraterna vill öka den statliga styrningen och säkerställa att stöd kan sättas in i tid. En nationell skolpengsnorm ska öka likvärdigheten.

Vilken enskild sakfråga inom skolan är viktigast att prioritera framöver – och vad vill ni göra där konkret?

Ordning och trygghet i skolan. KD satsar på fler vuxna i skolan och vill stärka lärarnas ledarskap genom fler befogenheter och mer utbildning i ledarskap och konflikthantering. Rektor ska för längre tid kunna flytta elever som agerar respektlöst och upprepat missköter sig.

Vad skiljer er skolpolitik från andra partier?

KD vill stärka elevhälsan. Skolsköterska, skolläkare, kurator och psykolog ska finnas i skolan, men elevhälsan bör tillhöra barn- och ungdomshälsovården. När kommuner satsar för lite, blir det ofta elevhälsan som får stryka på foten. En elevhälsogaranti ska finnas som innebär att elever ska kunna komma i kontakt med elevhälsan inom ett dygn.

Hur ser ni på möjligheterna till vinstuttag för friskolor?

Barnens kunskap och skolors kvalitet är viktigast. Vi vill inte stoppa välfungerande skolor, men friskolor utan kvalitet ska inte kunna dela ut vinst. Skolinspektionen behöver granska alla skolor utifrån kvalitet och kunskapsutveckling.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson för Kristdemokraterna

Svenska Dagbladet (SVD): ”Detta vill partierna göra med skolan”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s