Skärp kraven till lärarutbildningen

För att fler barn ska lyckas i skolan krävs lärare som både kan sina ämnen och klarar av att hålla ordning i klassrummet så att barnen är trygga och behandlas med respekt.

Därför vill vi i Kristdemokraterna höja behörighetskraven till lärarutbildningen och även införa lämplighetstester likt dem som finns i Finland.

I Finland genomförs ett prov i kommunikativ förmåga, vilja att lära ut och motivation. Den sortens lämplighetstest bör vi ha på lärarutbildningen i Sverige.

För att minska avhoppen och säkerställa att studenterna kan tillgodogöra sig utbildningen på ett bra sätt, så vill vi också höja behörighetskraven till lärarutbildningen.

Kristdemokraterna vill kräva B i svenska, engelska och matte för att kunna antas till lärarutbildningen som grundlärare, och en ämneslärare ska också ha B i sina undervisningsämnen.

Vi vill stärka lärarnas befogenhet och ledarskap i klassrummet, anställa fler vuxna i skolan och stärka det särskilda stödet. Men det är också viktigt att man är lämplig att undervisa som lärare.

Medverkar i Sveriges Radio Ekot med anledning av att det nu finns en samsyn bland högerpartierna om att skärpa behörighetskraven och införa lämplighetstest på lärarutbildningarna.

Christian Carlsson (KD), skolpolitisk talesperson riksdagsledamot, Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s