Hårdare straff – slopa straffrabatterna!

Våldtäktsmän och andra kriminella kan få kortare straff om de blir av med jobbet, skadar sig i samband med brottet eller om brottsoffret dröjer med sin anmälan. Det tycker justitieminister Morgan Johansson (S) är rättvist, men det är inte rättvist och saknar brottsofferperspektiv.

En våldtäkt mot en flicka blir inte mindre allvarlig för att våldtäktsmannen förlorar jobbet eller behöver byta bransch. Ett förnedringsrån mot en ung kille blir inte mindre allvarligt för att rånaren själv skadar sig i samband med brottet. Våld i hemmet blir inte mindre allvarligt för att mamman som misshandlats dröjer med sin anmälan. Dessa straffrabatter är inte moraliskt försvarbara. Straffen måste stå i proportion till brottets allvar och kränkningen för brottsoffret.

Kristdemokraterna tycker att Sverige behöver en omläggning av kriminalpolitiken, så att brottsoffer och vanliga människors trygghet får stå i centrum. Vi vill se avsevärt skärpta straff för vålds- och sexualbrott samt slopa straffrabatterna. Brottsoffer måste få upprättelse, och när våldsverkare sitter inlåsta kan de inte begå nya brott. Det är dags för en rättspolitik som sätter rättvisan och människors trygghet främst.

Rösta KD den 11 september.

Christian Carlsson (KD). Riksdagsledamot, Stockholms stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s