Likvärdig skola i hela Sverige

Skolan ska vara likvärdig i hela landet, men i dag finns stora skillnader i kunskapsresultat mellan skolor i stad och land.

Skolpengen varierar också mycket beroende på om man bor i stan eller på landet, och den varierar mycket mellan olika kommuner.

Kristdemokraterna vill stärka eleverna på landsbygden och i våra mindre orter. Vi vill därför ge Skolverket i uppdrag att undersöka små skolors kvalitet, och ta fram rekommendationer i syfte att stärka förutsättningarna för elever och lärare på landets mindre skolor. Vi menar att byskolor i småorter kan behöva ett särskilt stöd från kommunen eller ifrån staten.

KD vill dessutom se en ökad statlig styrning av skolans finansiering i form av en nationell skolpengsnorm. Det behöver finnas likvärdiga förutsättningar mellan kommunala och fristående skolor, tillgången till särskilt stöd behöver säkras i hela landet och vi behöver ett finansieringssystem som beaktar glesbygdsskolornas särskilda förutsättningar. En särskild strukturersättning för byskolor på landsbygd och glesbygd ska vara en självklar del av en ny nationell skolpengsnorm, bland annat för att bevara och utveckla landets byskolor.

Socialdemokraternas förslag när det gäller skolans finansiering har hittills varit att sänka skolpengen för alla elever som väljer fristående skolor. Det är ett förslag som slår direkt mot mindre friskolor på landsbygden, som ofta drivs av föräldrar med stöd från bygden. Om glesbygdens skolor slås ut skulle också den levande landsbygden slås ut, utflyttningen av familjer som sker skulle avstanna och valfriheten för elever försämras.

Socialdemokraterna bedriver en landsbygdsfientlig skolpolitik men den har vi möjlighet att stoppa. Rösta KD den 11 september.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Läs mer i Östersunds-posten: ”Skolan ska vara likvärdig i hela Sverige”

Läs mer i Smålandsposten: ”Kristdemokraterna vill stärka eleverna på landsbygden”

Läs mer i Sundsvalls tidning: ”Inför nationell skolpengsnorm”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s