Inför tiggeriförbud i Stockholm

Vi kan inte fortsätta se på när människor utnyttjas och utanförskapet upprätthålls. Därför vill Kristdemokraterna införa ett lokalt tiggeriförbud i Stockholm.

Tiggeriet i svenska städer har länge varit ett utbrett problem och präglas av stort lidande. Som samhälle kan vi inte acceptera hur människovärdet kränks.

Tiggeriet är inte någon väg ur fattigdom utan riskerar snarare att cementera utanförskapet. Det låter fattigdomen gå i arv och det kan vi inte stå likgiltiga inför. I Stockholm vill Kristdemokraterna därför införa ett tiggeriförbud, för att slå vakt om människovärdet.

Det har länge funnits en beröringsskräck kring EU-migranters tiggeri och Sverige var länge ett av få länder i Europa utan regleringar. Idag finns enbart lokala begränsningar i knappt tio av Sveriges 290 kommuner och det står alltmer klart att det behövs fler riktiga åtgärder.

Vissa tiggare befinner sig i vår del av Europa frivilligt. Låga minimilöner i länder som Bulgarien och Rumänien gör att tiggeri i Sverige för vissa är mer lukrativt än hederliga jobb i hemländerna. Andra har fallit offer för ren människohandel. Polisen har vid flera tillfällen rapporterat hur kriminella ligor tjänar pengar på dessa utsatta människor, vid sidan om inkomster från stölder, narkotikaförsäljning och prostitution. De kontrollerar platser i gatumiljön, stjäl tiggarnas pengar och tvingar i vissa fall även barn in i verksamheten.

På grund av tiggeriet har social utsatthet och misär på många platser tyvärr blivit en självklar del av gatubilden. Olovliga bosättningar i nedgångna fastigheter och lekplatser eller i form av tältläger blir ofta boendet under vistelsen i Sverige. I Stockholm finns idag ett sextiotal olagliga bosättningar i stadens parker och grönområden. De sanitära förhållandena är mycket dåliga, vilket leder till att dessa områden också präglas av nedskräpning och vanskötsel. Bosättningarna skapar otrygghet och bara avhysningar och sanering av platserna kostar årligen skattebetalarna flera miljoner kronor.

De olovliga bosättningarna kan inte accepteras och kommunerna behöver få bättre verktyg, och ordningsvakterna större befogenheter, för att ordningsföreskrifterna ska efterlevas. Genom att ändra i Stockholms stads ordningsstadga vill vi också möjliggöra ett införande av lokalt tiggeriförbud.

För att förbättra situationen i de fattiga EU-migranternas hemländer reses ofta krav på såväl stöd som sanktioner. Det är bra då det är i hemländerna som den långsiktiga lösningen på problemet finns. KD i Stockholms stad vill samtidigt förstärka insatserna för att hjälpa de människor som lider av missbruk, långvarig hemlöshet och psykisk ohälsa.

Stockholms stad genomför tillsammans med civilsamhället många viktiga insatser, som att erbjuda tillfälliga boendelösningar, soppkök och alternativa försörjningsvägar. Staden ska fortsätta att förebygga utsattheten och erbjuda hållbara lösningar, men vi behöver samtidigt bli bättre på att se till så att de som befinner sig i Sverige för att tigga, bryter sin destruktiva livsstil och det mönster som gör att utsattheten upprätthålls.

Vi kan inte fortsätta att se på när människor utnyttjas och utanförskapet upprätthålls.

Det handlar inte om att förbjuda fattigdom eller att neka hjälp. Tvärtom så har vi ett moraliskt ansvar för samhällets mest utsatta, och vi måste ta det genom att visa vägen och leda människor bort från tiggeriet.

Ingen människa ska behöva sitta och tigga för att klara sin försörjning.

Christian Carlsson (KD), partidistriktsordförande, Stockholms stad

Fredrik Wallén (KD), vice partidistriktsordförande, Stockholms stad

Nike Örbrink (KD), andre vice partidistriktsordförande, Stockholms stad

Läs vår debattartikel i SVD: ”Inför förbud mot tiggeri i Stockholm”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s