Stoppa skjutningarna

En man har mördats på Emporia i Malmö.
Ännu en oskyldig kvinna har skadats allvarligt av gängens skott.

Att skotten avlossades mitt på fredagseftermiddagen inne på köpcentret Emporia, där många barn och unga vistas, visar att de gängkriminellas hänsynslöshet inte vet några gränser.

Barn har tidigare fallit offer när lekplatser har förvandlats till brottsplatser. Den här gången var det en förbipasserande kvinna som kom i vägen för gängens kulor.

Den mördade 31-åringen var välkänd av polisen och förekom i kriminella kretsar i Malmö. Hela Sverige befinner sig i en våldspiral som måste brytas.

Fredagens skjutning innebär att hela 45 personer har skjutits till döds bara i år. Det är redan lika många som under hela förra året. Sverige fortsätter att slå rekord i antalet skjutningar, och mördaren den här gången är en 15-årig tonårspojke.

Det är uppenbart att Sverige måste göra mer för att stoppa skjutningarna.

– Vi behöver fler poliser och starkare rättskedja.

– Vi behöver vassare verktyg för att bekämpa brotten; exempelvis i form av proaktiv avlyssning, vistelseförbud och utökad kameraövervakning.

– Utöver detta behövs skärpta straff för vapenbrott och för de gängkriminella. Ungdomsrabatten behöver bort, och sluten ungdomsvård bör ersättas av ungdomsfängelse och bedrivas av Kriminalvården.

Allt detta är viktigt, men lika viktigt är insikten att ett verkligt tryggt samhälle byggs bäst av starka familjer, med tid för barnen och av människor med hopp om en bättre framtid.

Det är därför allvarligt att det finns barn i Sverige som aldrig har sett sina föräldrar gå till jobbet. De vuxna förebilderna som hade behövt finnas i familjen, ersätts istället av kriminella som rekryterar barn, så unga som 9 år, till ungdomsgäng och organiserad brottslighet.

Vi kommer helt klart att behöva ställa tuffare krav på integration, men också erbjuda människor bättre möjlighet till jobb. EU:s fjärde högsta arbetslöshet funkar inte. Fler föräldrar behöver få känna stoltheten som det innebär att ha ett jobb att gå till, och fler unga behöver lyckas i skolan, så att de kan känna hopp om framtiden.

I skolan krävs tidiga kunskapskontroller och mer stödinsatser i form av utökad undervisningstid, speciallärare och särskilda undervisningsgrupper. Vi behöver också en skola med ordning och trygghet, där barnen behandlar varandra med respekt, så att kunskapen kan stå i fokus. Normöverträdelser måste markeras mot i tid.

Skolans viktigaste brottsförebyggande uppgift är att se till så att fler barn klarar skolan, men skolan skulle kunna göra ännu mer för att förebygga brott.

Vi vill därför ge Skolverket i uppdrag att stödja skolorna att ta ett bredare ansvar när det kommer till att förebygga brott.

– För det första så tycker vi att Skolverket ska kunna se till att skolor samverkar med ideella organisationer kring mentorskapsprogram. Fler barn ska kunna få de vuxna förebilder som saknas i hemmet.

– För det andra så förespråkar vi rena blåljussatsningar i skolan, där syftet är att skapa förtroende mellan barnen och blåljusmyndigheterna i skolan. Barnen behöver tidigt får förebilder som bekämpar brott och räddar liv i stället för förebilder i form av gängkriminella som begår brott och släcker liv.

– För det tredje så vill vi stärka föräldrautbildningar och föräldrastöd och socialtjänsten ska kunna bedriva sina föräldrastödsprogram inom ramen för skolans lokaler, så att trösklarna till stödet sänkas och fler föräldrar tar emot det stöd de behöver för att sätta gränser och stötta sina barn.

Det borde vara smärtsamt tydligt för alla vid det här laget, att ett tryggt samhälle börjar med barnen, och en politik för starkare och tryggare familjer.

Christan Carlsson (KD), riksdagsledamot, Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s