Kvalitet och kunskapsfokus i skolan

Barns rätt till kunskap är viktigare än friskolors möjlighet att dela ut vinst. Bra skolor ska därför kunna dela ut vinst, men skolor som inte levererar tillräcklig kvalitet ska inte kunna dela ut någon vinst. De ska kunna övertas, eller stängas.

Kristdemokraterna vill ge Skolinspektionen i uppdrag att börja granska alla skolor utifrån elevernas kunskapsutveckling och kvalitet i undervisningen. I både Norge och England mäts elevernas kunskapsutveckling – det skulle vi kunna göra i Sverige också.

Skolinspektionen kan sedan årligen ranka landets skolor utifrån elevernas kunskapsutveckling, och en rad nyckelfaktorer som skolforskarna bedömer är relevanta, för att utvärdera skolornas kvalitet. Skolor som inte levererar tillräcklig kvalitet ska inte kunna dela ut någon vinst.

Så värnar vi valfrihet och kvalitet, och sätter kunskapen i fokus.

Christian Carlsson (KD), skolpolitisk talesperson

Riksdagsledamot, Stockholms stad

Hör mig kommentera i Sveriges Radio Ekot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s