Knyt en polis till varje skola

Inför valet intervjuas alla skolpolitiska talespersoner av Altinget. Jag lyfte Kristdemokraternas förslag för att fler barn ska klara skolan, om hur vi vill ta tillbaka tryggheten och att skolan kommer att behöva ta ett ännu större ansvar för det brottsförebyggande arbetet.

”För att fler elever ska klara skolan vill Kristdemokraternas Christian Carlsson ha fler lärarledda timmar och mer fokus i läroplanerna på inlärning av faktakunskaper.”

Framför allt behövs det tidiga kunskapskontroller så stödinsatserna kan sättas in i tid. Vi anser det viktigt med särskilda undervisningsgrupper på alla skolor. Det är en del av att göra upp med likriktningsskolan som vi menar har kommit att prägla Socialdemokraternas tid vid makten och som innebär att för många elever undervisas på samma sätt och i samma klassrum trots att det går ut över barnen med de största stödbehoven, säger han till Altinget.

”Men den största frågan för Kristdemokraterna handlar om trygghet i skolan.”

Var femte elev i årskurs nio känner sig inte trygga i skolan. Hälften av högstadieeleverna uppger att personalen inte alltid agerar när en elev kränks eller behandlas illa. Det här är ett enormt svek från vuxenvärlden. Partiet vill därför införa fler disciplinära åtgärder, till exempel göra det lättare för rektor att flytta på elever och elever ska kunna omplaceras en längre tid.

Den viktigaste brottsförebyggande insatsen som skolan kan stå för är att fler barn klarar skolan, men vi menar också att skolan behöver ta större ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Kristdemokraterna vill därför ge Skolverket i uppdrag att stödja skolorna att ta ett bredare ansvar när det kommer till att förebygga brott.

Dels tycker vi att Skolverket ska kunna se till att skolan samverkar med ideella organisationer kring mentorskapsprogram. Fler barn ska kunna få vuxna förebilder som allt för ofta saknas i det egna hemmet.

Vi förespråkar också rena blåljussatsningar, där syftet är att skapa förtroende mellan barnen och blåljusmyndigheterna i skolan. Vi vill knyta en polis till varje skola så att barnen tidigt får förebilder som bekämpar brott och räddar liv i stället för förebilder i form av gängkriminella som begår brott och släcker liv.

Läs gärna gärna hela intervjun:

Altinget (28/6): Christian Carlsson (KD): Knyt en polis till varje skola”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s