Två besök på Skansen gör ingen naturbruksskola

Det hade varit skrattretande att läsa Dagens Nyheters granskning om Realgymnasiet om det inte vore för att det går ut över eleverna. Naturbruksgymnasium som tar med eleverna till Skansen för att titta på kor istället för att arbeta med dem, är löjeväckande och direkt oseriöst, och de oseriösa skolorna måste bort.

Väljer man naturbruksgymnasium så ska man kunna veta vad man får för utbildning. Det behövs därför en ökad statlig styrning av skolan, och även av skolans finansiering.

Det är förstås helt fel att hålla ned kostnaderna genom att inte ha egna djur på skolan, men att ändå kunna ta emot skolpengsbelopp som är beräknat för att täcka kostnader för egna djur. Skolor ska inte ha ersättning för något som de inte erbjuder. Ett sådant system är respektlöst mot skattebetalarna och ett slöseri med skattebetalarnas pengar som måste upphöra.

Kristdemokraterna har varit med och arbetat fram ett utskottsinitiativ som riksdagen beslutade om i onsdags. Vi har gett regeringen i uppdrag att utreda på vilka grunder som skolpengen ska kunna dras tillbaka av en kommun, dels om det förekommer ekonomisk eller annan allvarlig brottslighet, dels om skolpengen inte används enligt vad utredningen kommer fram till är lämpligt.

För att få bort oseriösa skolor så vill vi i Kristdemokraterna dessutom ge Skolinspektionen ett skarpt uppdrag att granska alla skolor utifrån både kvalitet och elevernas kunskapsutveckling.

I både Norge och England mäts kunskapsutvecklingen på varje skola och det behöver vi göra i Sverige också för att sedan årligen ranka landets skolor utifrån elevernas kunskapsutveckling, och en rad kvalitetsfaktorer och nyckeltal som skolforskarna bedömer är relevanta för att utvärdera skolornas kvalitet. Skolor som inte klarar av att leverera tillräcklig kvalitet eller kunskapsutveckling ska inte kunna dela ut vinst, de ska övertas eller stängas.

Christian Carlsson (KD)
Riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Kommenterar i Dagens Nyheter: ”Starka reaktioner efter uppgifter om naturbruksskolor utan djur”

***

OBS! Sedan texten skrevs har DN backat från flera påståenden om Realgymnasiet. Här kan du läsa skolans egen kommentar: ”Bemötande av artikel i DN”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s