Stort steg för att rädda resursskolorna”

”Ingenting kan väl vara värre än att se hur de egna barnen far illa, och att samtidigt vara totalt maktlös inför att förändra situationen till det bättre.”

För drygt ett år sedan fick jag förmånen att bli riksdagsledamot.

Många föräldrar hade redan innan dess hört av sig till mig och de vittnade om hur de blivit svikna av den kommunala skolan. Man hade inte fått det särskilda stöd man behövde och de beskrev hur flytten till resursskolan för deras barn hade inneburit ökade kunskapsresultat men också att familjelivet plötsligt gått från kaos till att fungera.

Det första jag gjorde när jag kom in i riksdagen för ett år sedan var därför att försöka rädda resursskolorna.

Min första fråga gick till utbildningsminister Anna Ekström och min fråga var om hon var beredd att samarbeta för att ge resursskolorna en egen definition i skollagen, och en finansieringsmodell som är bättre anpassad till resursskolornas särskilda förutsättningar och elevernas behov.

Kristdemokraterna lade sedan tillsammans M ett utskottsinitiativ om detta. Tyvärr röstades det nej av de rödgröna partierna, liberalerna och centerpartiet. De enda som var beredda att ansluta till vårt förslag den gången var Sverigedemokraterna, men i övrigt var ställningstagandet från de andra partierna en stor besvikelse.

Nu idag lite drygt ett år senare, beslutade dock riksdagen att ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag på en förutsägbar och långsiktig finansiering av skolgång för resursskolornas målgrupp, och att det snarast bör tillsättas en utredning med detta uppdrag.

Dagens votering innebär en viktig seger för Kristdemokraterna, men framförallt för alla föräldrar som kämpat.

Vi kommer fortsätta att kämpa, men dagens beslut i riksdagen var ett stort steg framåt för att rädda resursskolorna.

Christian Carlsson (KD)
Riksdagsledamot, Stockholms stad
Skolpolitisk talesperson och ledamot i utbildningsutskottet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s