Stoppa skjutningarna

En man i 20-årsåldern sköts på ihjäl nära Funkaboskolan. Vad som ska vara barnens trygga plats förknippas istället med mord.

Polisens närvaro syns. Föräldrar och lärare tvingas förklara för alltifrån förskolebarn till tonåringar, att en man mördats. Tyvärr är det inte ovanligt att uppgörelser sker nära skolor. Fyra av tio skjutningar sker i närheten av en skola eller förskola. Tanken på vad en förlupen kula kan göra skrämmer, inte minst eftersom problemen bara växer. Ett femtiotal oskyldiga personer har träffats av kulor.

2022 är det hittills dödligaste året någonsin i gangsterkrigens Sverige. Mellan januari och april sköts 26 människor ihjäl och 36 har skadats. Nattens dödsskjutning är tyvärr bara en i raden av skjutningar i Kalmar den senaste tiden. Våldet är närvarande i hela Sverige.

Regeringen har misslyckats med att upprätthålla ordning i landet. Sedan 2017 har över 1 700 skottlossningar skett i Sverige. Det är nästan en om dagen. Varje vecka har någon mördats med skjutvapen. Sverige befinner sig i ett nationellt nödläge, men de enda som tycks vända på stenar är upploppsmakare. Regeringen har misslyckats på område efter område. Sverige behöver en ny regering som tar itu med problemen på allvar. Kristdemokraterna är redo att axla ansvaret. Vi har en rad förslag om förebyggande arbete, för att stärka samverkan mellan familj, skola och socialtjänst, innan den unge fastnat i kriminalitet. Vi föreslår dessutom följande reformer för att stärka rättsväsendet och bekämpa kriminaliteten.

◾️ Fler poliser som kan bekämpa brotten. Sedan S-regeringen tog makten har över 3 000 poliser slutat andra skäl än pension. Det främsta skälet de själva uppger är lönen. KD vill genomföra en riktad polislönesatsning för att höja polislönerna. Dessutom vill vi avlasta polisen från andra uppgifter så som passhantering, vapenlicenser och transporter.

◾️ Skärp straffen för vapenbrott. Döms du för grovt vapenbrott idag sitter du i fängelse i genomsnitt i mindre än ett och halvt år. Det avskräcker ingen kriminell. Vi vill höja straffet till fem år. Den som är beredd att ta till vapen måste sitta länge i fängelse. Dessutom vill vi införa tipspengar för den som tipsar polisen om vapen.

◾️ Tillåt anonyma vittnen. Det största problemet med att fälla gängkriminella är att ingen vittnar. Inför ett system med anonyma vittnen, som finns i flera av våra grannländer.

◾️ Förhindra brott innan de sker genom hemlig dataavläsning. När fransk polis knäckte Encrochat kunde hundratals personer dömas i Sverige och flera mord stoppas. Svensk polis kan inte avlyssna i preventivt syfte. Det vill vi ändra på.

◾️ Utöka möjligheten till kameraanvändning. Kommunerna bör själva kunna besluta om kameraövervakning utan att söka tillstånd, så att barnens skolgårdar inte kan fungera som bekvämlighetszon för gängkriminella.

Att stoppa skjutningarna är en fråga om att rädda liv och att öka tryggheten, men det är också en fråga om att konkret skydda barnen som varje morgon tar på sig ryggsäcken för att gå till skolan. Sverige behöver en regering som förstår det, och som gör vad som krävs för att ta tillbaka tryggheten.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Andreas Carlson (KD), riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot från Kalmar län

Debattartikel: ”Sverige befinner sig i ett nationellt nödläge”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s