Nej till kortare straff för våldtäktsmän som förlorar jobbet


”Våldtäktsmän, rånare eller andra grova brottslingar kan få kortare straff om de förlorar sitt arbete eller skadar sig i samband med ett brott. Fullt rimligt enligt forskare och advokater. Helt fel menar riksdagsledamoten Christian Carlsson (KD).”

Så här skriver Hallands Nyheter:

”En man i 40-årsåldern från Varberg döms i tingsrätten till 2,5 års fängelse för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Hovrätten väljer att sänka straffet till ett år och tio månader. Anledningen? Mannen förlorade sitt arbete.”

”I höstas dömdes en man i 45-årsåldern från Falkenberg för grov våldtäkt mot barn efter tiotalet övergrepp under ett par års tid. Även den här gången fick gärningsmannen sänkt straff, från tio till nio år.”

Mot bakgrund av detta och min interpellation till justitieminister Morgan Johansson (s) så intervjuas jag i Hallands Nyheter.

Jag är jurist själv och redan under utbildningen upptäckte jag att det finns en hel del orättvisa i det rättssystem och den straffrätt vi har. Ett sådant exempel är att våldtäktsmän och andra brottslingar kan få lindrigare påföljd om de förlorar jobbet. Ska vi behöva ha det så i Sverige?

Det ska finnas förmildrande omständigheter, till exempel om man själv anger sig eller försöker begränsa skadan av brottet. Då man inser att man gjort fel och bidrar till att rättvisa skipas.

Men om du exempelvis överfaller någon på stan och den slår tillbaka, då bör du själv få ta konsekvenserna av ditt beteende och ska inte få kortare straff för att du skadat dig i samband med brottet. Jag tycker att flera av billighetsskälen bör plockas bort.

Att man kan få kortare straff om man förlorar jobbet till följd av brottet kan tas bort rakt av.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot

Hallands Nyheter: ”Kritik mot lag som gav lokala Våldtäktsmän lägre straff”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s