Nej till sänkt skolpeng

Socialdemokraterna försöker rycka undan mattan för friskolorna, den här gången genom att även rycka undan en del av skolpengen.

Förslaget som presenterades idag på regeringens presskonferens innebär ännu ett hårt slag från regeringen mot alla de föräldrar och barn som har valt eller vill välja en friskola.

Det är sant att kommunens uppdrag idag är större på vissa områden, men man har också vissa fördelar som friskolorna inte har. Detta motiverar inte sänkt skolpeng för alla friskolor.

Kristdemokraterna eftersträvar likvärdiga villkor mellan kommunala skolor och friskolor, men hellre än att sänka skolpengen för alla friskolor, så skulle man exempelvis kunna öka likvärdigheten genom att utreda om ansvaret för skolplaceringar bör delas av alla skolor.

Vi menar att det behövs ett bredare grepp kring skolpengen och skolans finansiering. Det stora problemet med skolpengen är att den idag varierar för mycket beroende på var i landet du bor. Vi kristdemokrater har därför föreslagit en nationell skolpengsnorm för att stärka likvärdigheten över hela landet, så att alla barn får möjlighet till en god utbildning. Vi säger däremot nej till det ensidiga förslaget från socialdemokraterna att friskolor ska få lägre skolpeng än andra skolor.

Kristdemokraterna försvarar rätten till full skolpeng, oavsett om man som förälder har valt en kommunal eller fristående skola för sina barn, och vi avvisar socialdemokratiska förslag som enbart syftar till att slå mot friskolorna och valfriheten.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Aftonbladet: ”Kritik mot skolförslaget – respektlöst”

Sveriges Radio Ekot:
https://sverigesradio.se/topsy/ljudfil/srse/8204479.mp3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s