Vi försvarar rätten att välja skola, Ekström

Kommer utbildningsminister Anna Ekström att lyssna på sin utredare eller på sina väljare i frågan om kvoterat skolval och att bussa elever?Vems sida står Anna Ekström på?

Utbildningsminister Anna Ekström slirar hårt på sanningen och svingar socialdemokratiska floskler i stället för att komma med raka besked i en viktig fråga för Sveriges elever.

I min artikel kritiserades regeringens utredares förslag om kvoterat skolval och skollotterier i hopp om ”en allsidig social sammansättning av elever”. Demoskop har visat att ”bussning av elever” från utsatta områden till välfungerande skolor saknar stöd hos svenska föräldrar – till och med hos socialdemokraternas egna väljare.

I stället för att svara att förslagen kommer att förpassas till papperskorgen, skriver Anna Ekström att vi kristdemokrater ”står på marknadens sida” och att vi vill ha fler ”religiösa friskolor” – ett begrepp som inte ens är korrekt. Utbildningsministern ljuger dessutom om att vi inte skulle stå för en skola med fokus på kunskap och bildning, där alla barn ska mötas av höga förväntningar och där det i varje klassrum ska råda studiero. Det är falskt.

Vad som däremot är sant är att vi står på elevernas sida och försvarar rätten att välja skola.
Det är inte rimligt att behöva placera barnen i skolkö redan på BB. Vi vill senarelägga den tidpunkten till fyra år innan skolstart – lika för alla. På så vis görs systemet mer rättvist, samtidigt som vi bevarar den valfrihet som Socialdemokraterna påstår sig acceptera, men alltid tycks motarbeta.

Det är lätt att misstänka att Socialdemokraterna, om de fått tillfälle, hade velat använda förslagen om avskaffad kötid och kvotering till att återvända till ett samhälle där skolbyråkrater bestämde skolplacering för eleverna. Så var det, före friskolereformen på 90-talet.

Vad utbildningsminister Anna Ekström behöver svara tydligt på är därför om hon kommer att lyssna på sin utredare eller på sina väljare i frågan om kvoterat skolval och att bussa elever?

Ska alla elever och föräldrar fortsatt ha samma rätt att välja – och välja bort – skolor, eller ska politiker och myndigheter göra det åt dem?

Vems sida står Anna Ekström egentligen på?

Christian Carlsson, skolpolitisk talesperson (KD)

Läs min slutreplik på Aftonbladet Debatt:
”Vi försvarar rätten att välja skola, Ekström”

Läs min debattartikel: ”Lyssna på föräldrarna – att bussa elever är fel”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s