Nej till vårt försök att rädda resursskolorna

De rödgröna partierna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, och Centerpartiet och Liberalerna röstade tyvärr nej till vårt försök att rädda resursskolorna. Igår behandlade utbildningsutskottet Kristdemokraternas och Moderaternas förslag till utskottsinitiativ för att rädda resursskolorna, och utfallet blev en stor besvikelse.

Det stora problemet som hotar de fristående resursskolorna är att skollagen och reglerna för tilläggsbelopp inte är anpassade till de fristående resursskolornas särskilda förutsättningar. För att tilläggsbelopp ska kunna beviljas måste resursskolorna precis som alla andra friskolor både precisera den enskilda elevens behov och vilka åtgärder samt kostnader som man knyter till den enskilde eleven.

Som vi har påpekat tidigare så är det dock så att på en resursskola har alla elever stort stödbehov och hela verksamheten är byggd runt dem. Det kan därför vara svårt att koppla vissa stödinsatser och kostnader till en enskild elev, då många elever drar nytta av samma typ av stödinsats. Av den anledningen riskerar skolornas ansökningar om tilläggsbelopp att avslås, utan att elevens behov i realiteten har minskat.

Ett annat problem för den här typen av resursintensiva skolor, dvs. som riktar sig till barnen med de största behoven, är att antagningen till en fristående resursskola görs före bedömningen av elevernas behov och skolans rätt till tilläggsbelopp för den enskilda eleverna.

Statliga utredningar har de senaste åren konstaterat ”att dagens bestämmelser och ordning för beslut om tilläggsbelopp för elever i fristående skolor som har ett omfattande behov av särskilt stöd behöver utredas vidare”.

Men än så länge har regeringen inte varit intresserad av att göra tillräckligt.

Skolverket har fått i uppdrag att ta fram riktlinjer för att främja en bättre tillämpning av regelverken om tilläggsbelopp när det gäller vilka krav som ställs på ansökan och hur kommunens bedömningsstöd för hantering av ansökan ska se ut.

Med detta som motivering valde den rödgröna regeringen, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna att rösta nej till Kristdemokraternas och Moderaternas förslag till utskottsinitiativ om ge resursskolorna en egen definition i skollagen och en hållbar finansiering som är bättre anpassad efter resursskolornas särskilda förutsättningar.

Det räcker dock inte att sammanställa praxis och regelverk eller att ta fram riktlinjer, om det är rättspraxis i våra domstolar och lagarnas utformning som är problemet. Det var därför Kristdemokraterna och Moderaterna föreslog ett utskottsinitiativ.

Vårt utskottsinitiativ har fallit, men kampen för att rädda resursskolorna fortsätter.

Utbildningsminister Anna Ekström (s) behöver besvara frågan:

Varför har statsrådet hittills inte tagit initiativ till ett lagstiftningsarbete för att inte enbart ge resursskolorna en egen definition i skollagen, utan även en hållbar finansiering som är bättre anpassad efter resursskolornas särskilda förutsättningar?

Situationen för resursskolorna är akut, och lagstiftningsarbetet borde ha börjat för längesedan.

Christian Carlsson (KD)

Riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s