Debatt: ”Skolbarnens trygghet är viktigare än pedofilers integritet”

Idag debatterades regeringens kontroversiella förslag att personer som vill jobba inom förskola och skola inte längre ska behöva överlämna ett registerutdrag ur belastningsregistret.

Vissa insatser för ökad lärarkompetens – det är rubriken.

Förslagen i regeringens proposition beskrivs som ett initiativ för ”att öka möjligheterna till tillgången till kompetenta lärare.”

Jag önskar att det var hela sanningen.

***

Bland förslag – som att förtydliga huvudmannens ansvar för kompetensutveckling, och att motverka bristen på behöriga lärare inom (sfi) – gömmer sig nämligen något helt annat… 

Ett förslag som försämrar tryggheten och säkerheten för våra barn.

Alla som vill jobba inom förskola eller skola måste i dag, enligt skollagen, lämna ett utdrag ur belastningsregistret. 

Det här innebär en stor trygghet för landets alla föräldrar – som varje morgon lämnar sitt allra dyrbaraste på förskolan, eller kramar sina barn hej då innan de ger sig av för en ny dag i skolan. 

Trots att antalet anmälda sexualbrott mot barn har ökat de senaste åren, så föreslår den rödgröna regeringen nu att den som söker jobb inom bl.a. förskola och skola inte längre ska behöva överlämna något registerutdrag, 

Ett utdrag ska visas upp – men ingen dokumentation rörande kontrollen, registerutdraget eller dess innehåll ska enligt regeringen få göras… 

Inget annat än en liten notering om att ett utdrag har visats upp. 

***

Tunga remissinstanser har påpekat att det här försämrar barnens trygghet och säkerhet.  Skolverket konstaterar att regeringens förslag saknar barnperspektiv.  

Att begära in registerutdraget är en viktig del i skolans säkerhetsarbete… 

Och förslaget skulle leda till stora svårigheter, om det i efterhand visar sig att det har fuskats med kontrollen eller registerutdraget.  Barnombudsmannen har i sin tur uttryckt oro över att förslaget försämrar barnens säkerhet – eftersom utdrag som bara visas upp blir lättare att förfalska.  

Trots detta väljer den rödgröna regeringen, och de liberala stödpartierna – Liberalerna och Centerpartiet – att gå vidare med ett förslag som luckrar upp skyddet för vårt samhälles allra minsta – för barnen. 

*** 

Det är bra att skollagens bestämmelser om obligatorisk registerkontroll ska utökas till att även omfatta gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.  

Kristdemokraterna vill gå längre, och har därför yrkat på att skollagens regler också ska gälla för chaufförer som kör skolskjuts.  

Det hade ytterligare minskat risken för att pedofiler och tidigare dömda sexualbrottslingar ska kunna komma i kontakt med barn när de är på väg till eller ifrån skolan. 

Det är däremot fullständigt oansvarigt av regeringen – att föreslå en ny ordning för registerkontroll, som innebär att arbetsgivaren varken kan ta del av registerutdraget i efterhand eller säkerställa att kontrollen faktiskt har utförts.  

*** 

Kristdemokraterna är inte beredda att riskera våra barn. 

Vi röstar därför nej till regeringens förslag om att registerutdrag inte längre ska behöva överlämnas… 

Och det gör ont att inte fler partier än Moderaterna och Sverigedemokraterna har varit beredda att stödja Kristdemokraterna i detta. 

Det är rent av skamligt. 

Ska det verkligen vara så svårt att ta ställning för barnen? 

Barnens säkerhet – måste väl ändå väga tyngre – än tjänstemännens intresse av att slippa administration?  

Och skolbarnens trygghet – måste vara viktigare än pedofilers, och andra brottslingarnas integritet. 

För oss kristdemokrater är det så. 

För oss är det därför självklart att utdrag ur belastningsregistret fortsättningsvis ska överlämnas när någon söker jobb inom förskola eller skola.

Statsminister Stefan Löfven, utbildningsminister Anna Ekström och den socialdemokratiskt ledda regeringen, prioriterar annorlunda – och det verkar inte bättre än att Liberalerna och Centerpartiet. är beredda att stötta den rödgröna regeringen i det. 

Det enda rätta vore, att rösta nej.  

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s