Hemligstämplad skolinformation – rena cirkusen

Allt fler talar om ordning och reda i skolan – men det har sannerligen inte varit någon ordning och reda  när det gäller skolstatistiken de senaste åren så har

Det har varit rena cirkusen.

Våren 2019 meddelade SCB oväntat en ny tolkning av vad som räknas som sekretessbelagda uppgifter.

I december 2019 slog Kammarrätten i Göteborg sedan fast att uppgifter om friskolors betygssättning och elevsammansättning skulle omfattas av sekretess.

Detta ledde senare till att Skolverket gjorde bedömningen att man inte längre kunde publicera någon statistik, på skolnivå.

Regeringen borde snabbt ha tagit ansvar, och agerat för att skolstatistiken snarast skulle kunna vara offentlig.

Det gjorde man inte…

Det dröjde ett halvår från domen i Kammarrätten, innan regeringen, den 18 juni 2020, gav Skolverket i uppdrag att kartlägga och redovisa vilka lagändringar som skulle behövas för att statistiken skulle kunna vara tillgänglig…

Man beslutade dessutom att uppdraget skulle redovisas till regeringen först den 4 september 2020 – fyra dagar efter det datum från och med vilket Skolverket bedömde att man tvingades ta bort all skolstatistik.

Den hemligstämplade skolstatistiken har försvårat – inte bara för elever och föräldrar inför skolvalet – utan också för beräkningen av skolpeng och tilldelning av statsbidrag – för de så viktiga kunskapsutvärderingarna – och för kvalitetsgranskningen av den svenska skolan.

Inte ens, Skolinspektionen har kunnat genomföra ordentlig tillsyn eftersom skolstatistiken inte har kunnat ligga till grund för inspektion.

Idag debatterades frågan i riksdagen.

Kristdemokraterna vill stärka det fria skolvalet.

För att det ska vara möjligt, måste elever och föräldrar kunna göra ett aktivt och informerat skolval, och då måste data kunna jämföras.

Vi stödjer därför den tidsbegränsade lösningen för att åter säkerställa tillgång till skolinformation, är efterlängtad. Det är på tiden att vi får en återställare som gör att information och uppgifter kan delas på samma sätt som tidigare.

Vi vill samtidigt betona att en permanent sekretessbrytande regel behöver komma på plats snarast, så att det även fortsättningsvis går att få del av de uppgifter om som krävs för en god skolutveckling – granskning av skolor, fördelning statsbidrag – och för att elever och föräldrar ska kunna använda sin rätt att välja skola – till att göra fria, informerade och välgrundade skolval.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot, skolpolitisk talesperson och ledamot av utbildningsutskottet

Här kan du ta del av hela debatten:

”Tidsbegränsad lösning för att säkerställa tillgång till skolinformation”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s