Manipulerade kunskapsresultat – en skolpolitisk skandal

Det är en skolpolitisk skandal att utbildningsminister Anna Ekström och regeringen fört svenska folket bakom ljuset när det gäller kunskapsresultaten i PISA 2018.

För många elever med utländsk bakgrund och för många elever med funktionsnedsättningar har felaktigt exkluderats från att göra testet, och kunskapsbristerna i Sverige är därför större än vad utbildningsministern gett sken av. Riksrevisionen riktar därför stenhård kritik mot regeringen.

Genom att inte följa upp de misstänkta felen, trots varningar om felaktigheter från utbildningsdepartementets egna tjänstemän, så har kunskapsbristerna mörkats och kunskapsresultaten manipulerats.

Det är en skolpolitisk skandal.

Det är framförallt ett svek mot alla barn som idag hamnar efter och inte får möjlighet att lyckas i skolan. Sverige är dömt att misslyckas med att återupprätta kunskapsskolan så länge vi har en regering som inte vill veta av sanningen om de bristande kunskapsresultaten.

Riksrevisionen riktar hård kritik mot både regeringen och Skolverket i sin granskningsrapport RIR 2021:12 (PISA-undersökningen 2018 – arbetet med att säkerställa ett tillförlitligt elevdeltgande). Man anser att regeringen nu behöver agera och är klart att man måste göra det för att säkerställa att inte så här många elever exkluderas från att göra Pisa-undersökningen nästa gång. Men det är ju så dags att regeringen agerar nu. Det borde man ha gjort redan när de egna tjänstemännen faktiskt slog larm.

Utbildningsminister Anna Ekström (s) behöver först och främst komma till riskdagens utbildningsutskott och förklara sig. Statsminister Stefan Löfven behöver därefter svara på frågan om han har fortsatt förtroende för utbildningsministern.

Christian Carlsson (KD), riksdagsledamot och skolpolitisk talesperson

Expressen TV: Så reagerar M, KD och V på de nya uppgifterna om Pisa

Aftonbladet: SD kräver ministerns avgång – backas inte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s