Tryggheten ska finnas i hela landet

cc_ed

Sverige ska vara ett tryggt land, men tryggheten fungerar dåligt. Allt färre brott klaras upp och så många som var tredje kvinna känner sig otrygg i sitt eget bostadsområde. Samtidigt överväger åtta av tio poliser att sluta och grova brottsutredningar som rör misshandel, kvinnofridsskränkning och våldtäkt läggs på hög trots att det finns misstänkta gärningsmän.

 När polisen inte längre klarar att upprätthålla lag och ordning misslyckas staten med en av sina mest grundläggande uppgifter, men framförallt så går det ut över vanliga hederliga medborgare. Friheten begränsas medan rädsla och otrygghet sprider sig. Så kan vi inte fortsätta att ha det.

Människor ska kunna leva med sina liv i fred och frihet och tryggheten måste finnas där och fungera. Den ska finnas i våra egna bostadsområden och i hela landet. Polisens brister måste därför åtgärdas omedelbart. Idag finns för få poliser, med för dåliga villkor och med för få verktyg i kampen mot brottsligheten.

Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) har i mer än ett decennium påtalat att rättsväsendet inte har prioriterats tillräckligt. Vi har frustrerats över styrande politikers oförmåga. Vi vägrar även fortsättningsvis att acceptera att delar av Sverige förvandlats till laglöst land. Vi vill ta tillbaka makten över vårt samhälle. Tryggheten ska återupprättas i hela landet, därför att i vårt Sverige är det lag och ordning som gäller.

För det första kräver vi 10 000 fler poliser. Sverige behöver fler poliser som kan utreda brott, men också fler synliga poliser som kan förebygga brott.

För det andra kräver vi också höjda polislöner. Regeringen borde omedelbart ställa sig bakom Kristdemokraternas förslag om 4,4 miljarder över fyra år för att åstadkomma höjda polislöner. Om det skulle användas till en generell lönehöjning skulle det räcka till ca 1000 kronor extra i månaden per polis i yttre tjänst.

För det tredje menar vi att för att säkerställa lokal polisiär närvaro samt för att komma till rätta med den maktlöshet och otrygghet som människor känner i olika delar av landet känner, så behöver delar av ansvaret för polisen på sikt flyttas till landets kommuner.

Trycket att utöka polisens närvaro på vissa orter är enormt, men lokalpolitikerna är dessvärre bakbundna av centrala beslut som alltför många gånger inneburit ett svek. Den erfarenheten talar för att ledning och resurser behöver flyttas närmare medborgarna. Det skulle dessutom innebära att människors möjlighet att utkräva ansvar för tryggheten på den egna orten utökas.

I Sverige ska vi kunna röra oss fritt och gå hem sent på kvällen, utan att behöva oroa oss för att utsättas för brott. Det ska gälla i hela landet. Om man anmäler ett brott ska det kunna klaras upp. Den som döms ska dömas till straff som ger brottsoffret upprättelse och polisen ska komma när man ringer. KDU vill göra Sverige till ett friare och tryggare land, för vanliga människor.

Christian Carlsson, förbundsordförande KDU Sverige

Eric Dicksson, rättspolitisk talesperson för KDU Sverige

Västerviks-Tidningen: Trygghet i hela landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s