Släpp lös bostadsboomen

CCDet är fullt möjligt att få fart på bostadsbyggandet, så att företagens konkurrenskraft stärks och fler människor får en bostad att kalla sitt hem, men då behövs flera stora förändringar. Den första är att byta regering. Sverige behöver mer av borgerlig bostadspolitik – och vi har inte råd att vänta till 2018.

Bostadsbristen håller enskilda människor och tillväxten tillbaka. Det ska inte vara så att unga människor tvingas tacka nej till utbildningsplatsen man drömt om, eller att företag går miste om kvalificerad arbetskraft, för att det inte finns bostäder. Orsaken till dagens situation är lång tid av sönderreglerad bostadsmarknad och Alliansen inledde därför den största reformagendan på bostadspolitikens område på flera decennier. Sedan 2012 har vi sett hur bostadsbyggandet ökat, men det räcker inte. För oss som inte tillhör den fackliga generationen som med enkelhet kan få en lägenhet av facket, är det fortfarande för svårt att skaffa en egen bostad och regeringen måste inse att mer behöver göras. Istället har bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fått reformtakten att fullständigt stagnera.

Sveriges utmaningar på bostadsmarknaden är tudelade. Vi behöver dels skapa bättre förutsättningar att finna bostad för socialt och ekonomiskt utsatta. Modellen ”Bostad först” bör användas för att underlätta för hemlösa med missbruksproblematik och modulbostäder kan vara ett sätt att hantera den utmaning som följer av det omfattande flyktingmottagandet, men vi måste också bli bättre på att bygga för låginkomsttagare inom ramen för ordinarie byggprojekt. Därför behövs nu en fördjupad diskussion om ”social housing” och om hur man annars kan erbjuda det stöd som krävs för att möta de utmaningar vi står inför.

Vi behöver dels också riva upp regleringar på bostadsmarknaden för att släppa lös den bostadsboom som Sverige behöver. Mer lägesanpassade hyror skulle göra det mer lönsamt att äga och förvalta hyresfastigheter och det skulle få fart på byggandet. Vår uppmaning till svenska politiker är därför att våga släppa på hyresregleringens hårda tyglar. Med en skyddsregel skulle effekten av hyreshöjningar i samband med en successiv övergång till marknadshyror dämpas, samtidigt som utbudet av bostäder skulle öka – fler människor skulle kunna få ett hem.

Det behöver bli mer lönsamt med hyresfastigheter, billigare att bygga bostäder och planprocessen behöver gå fortare. Det befintliga bostadsbeståndet behöver utnyttjas bättre och vi behöver skapa förutsättningar för fler att spara till ett eget boende. Man bör exempelvis kunna hyra ut upp till halva sin privatbostad skattefritt och det borde införas ett avdragsgillt bosparkonto för unga där man skattefritt ska kunna sätta in pengar upp till ett visst belopp, för att finansiera en del av sin första bostad. Det är fullt möjligt att få fart på bostadsbyggandet, så att företagens konkurrenskraft stärks och fler människor får en bostad att kalla sitt hem, men då behövs flera stora förändringar. Den första är att byta regering. Sverige behöver mer av borgerlig bostadspolitik – och vi har inte råd att vänta till 2018.

Christian Carlsson, vice ordförande KDU Sverige

Läs debattartikeln i Norrköpings Tidningar: Släpp lös bostadsboomen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s