Värnplikt är rättfärdigt

CC

”Alla medborgare har en självklar moralisk skyldighet att ställa upp och försvara vårt fria samhälle och människorna som bor här. Det är också rättfärdigt om den skyldigheten återspeglas i lagen i form av värnplikt”, skriver Christian Carlsson (KDU) i Aftonbladet.

REPLIK. Det vore bra om värnplikt återinförs i någon form, det anser 72 procent av svenskarna enligt DN/Ipsos. Inställningen tyder på att Försvarsmaktens stora problem med att fylla sina förband har noterats och att medborgarna anser att Sverige är värt att försvara.

Henrik Edin (LUF) skriver dock att värnplikt är ”ovärdigt” och att återinförd värnplikt inte alls är rätt väg att gå. Han anför att varje människas rätt att bestämma över sin egen kropp och sitt eget liv är en grundläggande liberal princip.

Det är ingen hemlighet att frivilligförsvar i grunden är ett liberalt prestigeprojekt, men några relevanta kristdemokratiska principer bör också tillföras i diskussionen om försvarets personalförsörjningssystem; exempelvis principen om att stå upp för och försvara människovärdet samt principen om människans moraliska ansvar, inte bara för sig själv utan också för sina medmänniskor.

Alla medborgare har enligt KDU en självklar moralisk skyldighet att ställa upp och försvara vårt fria samhälle och människorna som bor här. Det är också rättfärdigt om den skyldigheten återspeglas i lagen i form av värnplikt. I ett civiliserat samhälle har medborgare både rättigheter och skyldigheter och att försvara sina medmänniskor och samhällets fortsatta existens, måste rimligtvis kunna vara en sådan skyldighet och plikt.

Sverige behöver nu höjda försvarsanslag och medlemskap i Nato, men också att de liberala delarna av borgerligheten vågar ta sig an frågan om försvarets personalförsörjning på ett realistiskt sätt – utan ideologiska skygglappar.

KDU anser att värnplikt i kombination med kontrakterade soldater behövs för att säkerställa försvaret av Sverige. Så får vi yrkessoldaternas professionalitet och fullskaliga förband för att kunna försvara vårt land – friheten, demokratin och människovärdet.

Christian Carlsson, Vice ordförande KDU

Läs debattartikeln i Aftonbladet: Alla är skyldiga att försvara samhället

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s