Det stinker vänsterfeminism

Felicia_CC

”Det hela är ett fullständigt horribelt förslag som stinker både vänsterfeminism och unken kvinnosyn”, skriver Christian Carlsson och Felicia Sundmark (KDU) om förslaget att kvinnor som studerar it på universitetet ska få sina studieskulder avskrivna.

I Sverige är it-sektorn avgörande och programmerare har redan blivit en av de största yrkesgrupperna. Andelen kvinnor i branschen är dock låg och minskar samtidigt som nära hälften av de svenska it-utbildningarna har mindre än 15 procent kvinnliga studenter.

För att råda bot på detta har Digitaliseringskommissionen nu föreslagit för it-minister Mehmet Kaplan (mp) och regeringen, att kvinnor som studerar it på universitet ska få sina studieskulder avskrivna i samband med examen. Bidragsdelen ska dessutom ”nollställas” så att kvinnorna får möjlighet att gå en helt ny utbildning om de skulle ångra sitt studieval. Upp emot en miljard kronor beräknas kalaset få kosta, och tanken är att kvinnor ska ha rätt till de lånefria studierna tills det att 30 procent av de it-studerande är kvinnor. Efter denna magiska gräns räknar kommissionen nämligen med att ”jämställdheten” fortsätter att öka av sig själv.

Det hela är ett fullständigt horribelt förslag som stinker både vänsterfeminism och unken kvinnosyn. Varför skulle exempelvis risken vara så mycket större att kvinnor fattar fel beslut och ångrar sitt studieval att det berättigar att staten erbjuder diskriminerande särlösningar? Mest skrämmande är dock att kommissionen, likt värsta sortens socialistiska radikalfeminist, stirrat sig blind på den ”materiella jämställdheten”, dvs. lika utfall för de stora kollektiven män och kvinnor, så att man inte ser hur de egna förslagen samtidigt skulle slå sönder den ”formella jämställdheten”, dvs. lika möjligheter för enskilda oavsett kön.

Jämställdhet handlar för oss i kristdemokrater om lika möjligheter oavsett kön, inte nödvändigtvis om lika utfall mellan de stora kollektiven. Digitaliseringskommissionens förslag är därför ur vårt perspektiv ett tydligt exempel på könsdiskriminering. Det är fullständigt oacceptabelt och det faktum att förslaget läggs i jämställdhetens namn är inte någon förmildrande omständighet.

Digital teknik ökar i alla tänkbara sammanhang och it-branschen är en bransch där många av framtidens arbetstillfällen växer fram. Sverige behöver därför stärka sin konkurrenskraft på området och för att lyckas med det behöver vi rekrytera fler personer, även kvinnor. För att fånga upp it-intresserade tidigt vill vi i KDU se satsningar på it redan i grundskolan, vi anser att programmering ska läras ut från och med högstadiet och välkomnar olika typer av rekryteringskampanjer från branschen. Könsdiskriminering i det svenska utbildningssystemet för att göra statistiken vackrare för vänstersympatisörer med genusglasögon, det kommer vi dock aldrig att acceptera. Sverige styrs visserligen av en rödgrön regering – men förslaget att avskriva kvinnliga it-studenters skulder är så radikalt att vi trots det förväntar oss att it-minister Kaplan och regeringen omedelbart förpassar förslaget till papperskorgen.

Christian Carlsson (KDU), vice ordförande och utbildningspolitisk talesperson

Felicia Sundmark (KDU),  jämställdhetspolitisk talesperson

Läs debattartikeln på SVD: ”En helt oacceptabel könsdiskriminering”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s