Förbjud IS-symboler i skolan 

Utbildningsnämnden i Stockholm har ett ansvar för att förebygga radikalisering och islamistisk extremism och ett första steg borde vara att införa förbud mot IS-symboler i Stockholms skolor.

Sedan reportaget i SVT:s Uppdrag granskning (30/9) har diskuterats om den islamistiska terroristen och självmordsbombaren Taimour Abdullwahab, som sprängde sig på Bryggargatan i Stockholm under julhandeln 2010, agerat ensam eller tillsammans med andra. Bakgrunden är en rapport från FBI innehållande nya uppgifter som indikerar att han inte agerat ensam.

Oavsett om terrorattentatet mot Stockholm utförts av flera eller i vilken grad det skett i samråd med terrororganisationer som Al Qaida eller Islamiska staten, så råder ingen tvekan om att Sverige behöver göra mer för att motverka radikalisering och islamistisk extremism.

Utbildningsnämnden i Stockholm har ett ansvar för det förebyggande arbetet i stadens skolor och för detta krävs en omfattande och noga övervägd strategi. Vi kristdemokrater menar dock att ett första steg borde vara att införa ett förbud mot IS-symboler i Stockholms skolor.

Skolan ska vara en fristad mot radikala och antidemokratiska ideologier som nazism, kommunism och islamistisk extremism. Det finns dock för lite medvetenhet på Stockholms skolor om uttryck och symboler som härrör från den sistnämnda rörelsen. Skolorna bör omgående få i uppdrag att arbeta med att höja kunskaperna om IS-symboler och liknande extremistiska uttryck och detta bör också omnämnas i Stockholms budget för 2016. Kristdemokraterna i Stockholms stad vill införa en nolltolerans mot användande av IS-symboler och vi anser dessutom att förbudet ska skrivas in som en del av Stockholms stads strategi mot våldsbejakande extremism.

Christian Carlsson (KD), Gruppledare Utbildningsnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s