Nattis på förskola – nya normen i Stockholm

IMG_9091I ett förslag från de rödgrönrosa föreslås att omsorg på obekväm arbetstid i första hand ska ges i form av nattis på förskola och att omsorg i hemmet endast ska ges om det finns ”särskilda skäl”. Vi kristdemokrater menar att förslaget riskerar att gå ut över barnens trygghet. 

Många stockholmare arbetar utanför traditionell kontorstid. För att underlätta för deras familjer är det viktigt att Stockholm vid behov kan erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid. Idag har färre än 200 sökt och beviljats barnomsorg på kvällar, nätter och tidiga morgnar. Av de som får den typen av omsorg har 106 barn nattis på en förskola. Resten får omsorgen tillgodosedd av barnskötare i hemmet.

Vi kristdemokrater menar att det är positivt att både nattis på förskola och barnomsorg i hemmet finns som alternativ. I ett förslag från de rödgrönrosa som kommunfullmäktige väntas anta senare i september föreslås dock att omsorgen i första hand ska ges i ”lokalbaserad verksamhet” och att omsorg i hemmet endast ska ges om det finns ”särskilda skäl”. Skolborgarråd Olle Burell (s) motiverar förslaget med ”att det ofta är bättre för barnen att vara i en pedagogisk miljö där omsorgen och barnsäkerheten kan kvalitetssäkras.”

Det är lätt att uppröras över både förslaget och motiveringen. Barnfamiljernas hem behöver knappast kvalitetssäkras ur ett barnsäkerhetsperspektiv. Inte heller ska särskilda skäl behöva anges för att familjer ska kunna slippa undan den nya normen om nattis på förskola. Kristdemokraterna i Stockholm arbetar för en barnomsorg där det enskilda barnets behov av kontinuitet, trygghet och utveckling får stå i fokus. Det perspektivet ska också kunna få styra när föräldrar ska finna en barnomsorgsform för sina barn.

För många skulle det innebära ett alltför stort ingrepp i familjens rutiner och vardag om barn som idag ges omsorg i hemmet nu istället blir tvungna att sova på förskola. Vi kristdemokrater menar att förslaget till riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid riskerar att gå ut över barnens trygghet. Därför kommer vi att göra vad vi kan för att sätta stopp för vänstermajoritetens förslag.

Christian Carlsson (KD), Utbildningsnämnden i Stockholm

Låt_familjer_fortsatta_ha_nattis

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s