KDU: Stoppa stadgeförslaget – stöd vår rösträtt!

Stoppa_stadgeforslaget

Stadgeförslaget från partistyrelsen är extremt demoraliserande och upprörande för KDU:s medlemmar – och det med rätta. Vi är djupt besvikna över att något av det första partistyrelsen gör är att föreslå den största degraderingen av KDU och våra medlemmars inflytande någonsin.

Vid Kristdemokraternas riksting den 8-11 oktober kommer ett förslag från partistyrelsen om nya stadgar att behandlas. Stadgeförslaget rymmer bland annat formuleringar som innebär att Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) och övriga associerade förbund fråntas  rösträtt i distrikts- och avdelningsstyrelser.

Det är minst sagt en mycket märklig idé att strypa de associerade förbundens inflytande eftersom det finns flera stora fördelar med att KDU:are får vara med och ta ansvar för besluten. För det första gör det att beslut som fattas inom partiet enklare förankras med resten av den kristdemokratiska rörelsen. För det andra bidrar beslutsfattande på partiets distrikts- och avdelningsnivå till att våra medlemmar utvecklas och får bättre kännedom om partiet. För det tredje skapar det goda förutsättningar för fortsatt täta band mellan Kristdemokraterna och KDU.

För ett parti som Kristdemokraterna har vårt ungdomsförbund visat sig vara ovärderligt, inte minst för förmågan att bedriva valrörelse. Förra året gjorde KDU massiva insatser över hela landet för att få valrörelsen för Kristdemokraterna att fungera praktiskt. Vi affischerade, lappade brevlådor, debatterade, bemannade valstugor och rekryterade medlemmar som få andra. Trots partiets förlustval lyckades vi dubbla vårt stöd bland förstagångsväljarna och det bådar gott för framtiden, men då måste också Kristdemokraterna och KDU:s täta band upprätthållas.

Stadgeförslaget från partistyrelsen är extremt demoraliserande och upprörande för KDU:s medlemmar – och det med rätta. Många hade hoppats att partiets nya ledarskap skulle kunna sprida entusiasm och engagemang såväl hos partiets som KDU:s medlemmar. Därför är vi djupt besvikna över att något av det första partistyrelsen istället gör är att föreslå den största degraderingen av KDU och våra medlemmars inflytande någonsin. Om partistyrelsen hade velat visa gott ledarskap hade man uppmuntrat engagemang och entusiasm – inte undergrävt detsamma.

Det är svårt att uppfatta stadgeförslaget som något annat än en markering från partistyrelsen. Om det verkligen hade varit så att Kristdemokraterna har en så svag organisation att partistyrelsen bedömer att de associerade förbundens rösträtt måste avskaffas för att de annars ges för stort inflytande, då är det ett enormt svaghetstecken. I sådana fall borde partistyrelsen snarare fokusera på att stärka den egna organisationen än att ta strid för stadgeförändringar som minskar engagemanget och partiets stöd från resten av den kristdemokratiska rörelsen.

Förslaget från partistyrelsen är anmärkningsvärt och inte alls förtroendeingivande, men vi i KDU har fortfarande gott hopp om att med stöd av partiets gräsrötter och ombuden på rikstinget kunna sätta stopp för partistyrelsen. För att våra medlemmar snarast ska kunna återgå till att fokusera på att vinna val åt Kristdemokraterna, riktar vi därför denna enkla uppmaning till rikstingsombuden: Stoppa stadgeförslaget – stöd vår rösträtt!

Christian Carlsson, vice ordförande KDU Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s