Barngruppernas storlek ökar på Kungsholmen

IMG_9091Det är dags att omsorgsperspektivet i förskolan lyfts fram och att stadshusmajoritetens politik börjar motsvara de stora orden om satsningar på förskolan som vi hörde i valrörelsen. Små barn behöver små barngrupper.

Barngruppernas storlek ökar i flera av Stockholms förskolor och andra varnar för att barngruppernas storlek kan komma att utökas och personalen minskas på grund av sämre ekonomiska förutsättningar. På Kungsholmen har det gått så långt att stadsdelsnämnden tvingats frångå kommunfullmäktiges sedan länge beslutade tak för barngruppernas storlek.

Vi kristdemokrater är oroade över utvecklingen. Antalet barn i förskoleålder i Stockholm beräknas öka med 500 barn per år fram till år 2018 och ännu rymmer inte vänstermajoritetens budget tillräckliga satsningar för att minska barngruppernas storlek. De rödgrönrosa partierna har till råga på allt beslutat att avskaffa vårdnadsbidraget. Det innebär inte enbart att valfriheten i familjepolitiken försvinner, vilket är illa nog. Avskaffandet av vårdnadsbidraget kan också komma att påverka behovet av förskoleplatser, enligt Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad.

Kristdemokraterna står upp för valfriheten i familjepolitiken och vill att stadsdelarna på ett tydligare sätt ska informera om alternativen inom barnomsorgen. Samtidigt arbetar vi för mer tid för barnen genom mindre barngrupper i förskolan. Sedan 2006 har Stockholm under Alliansen konsekvent satsat på att minska barngruppernas storlek. I det kristdemokratiska förslaget till budget för 2015 fanns också förutsättningar att fortsätta dessa satsningar. Kristdemokraterna specialdestinerade 50 miljoner kronor som syftar till mindre barngrupper i förskolan och tillsammans med schablonökningen på 96,7 miljoner hade det skapat större förutsättningar att minska barngruppernas storlek än de som vänstermajoriteten erbjuder. Det är dags att omsorgsperspektivet i förskolan lyfts fram och att stadshusmajoritetens politik börjar motsvara de stora orden om satsningar på förskolan som vi hörde i valrörelsen. Små barn behöver små barngrupper.

Christian Carlsson (kd), Gruppledare i Utbildningsnämnden i Stockholms stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s