Valfriheten för Stockholms elever är hotad

IMG_9091Vårens preliminära antagning till gymnasieskolan i Stockholm visar att andelen elever från staden som söker sig till en fristående skolor ökar. Efterfrågan på fristående gymnasieskolor ökar, men stadshusmajoriteten för en friskolefientlig politik och den rödgröna regeringen har tagit initiativ till en successiv nedmontering av det fria skolvalet.

Inför valet försökte vänsterdebattörer använda skolans brister för att motivera ett avskaffande av det fria skolvalet. Det gjordes trots att bl.a. en studie från Reforminstitutet visat att kommuner där reell valfrihet råder tenderar att ha bättre skolresultat. Nu står det klart att de rödgröna inlett en nedmontering av rätten att välja skola.

Regeringen avser bl.a. att ”starkt begränsa möjligheterna att dela ut vinst” för skolföretag. En politik som innebär att möjligheten att göra vinst i princip försvinner medan möjligheten att göra förlust kvarstår riskerar dock att skrämma bort seriösa aktörer. Regeringen har också beslutat att kommunalt veto mot nyetableringar av privata friskolor ska utredas.

Frågan vi måste ställa är hur mycket som kvarstår av det fria skolvalet om rödgröna politiker i vänsterstyrda kommuner som Stockholm ges frikort att stoppa varje privat friskoleetablering eller om de vinstdrivande friskolorna tvingas bort? En undersökning från Demoskop som Friskolornas Riksförbund gjort visar i alla fall att andelen svenskar som anser att det behövs privata skolaktörer för att uppnå valfrihet uppgår till 69 procent.

Under våren har den rödgrönrosa majoriteten i Utbildningsnämnden ställt sig negativa till en rad nyetableringar av friskolor utan tillräckliga skäl. Man har visat att valfriheten för Stockholms elever är hotad om vänsterregeringens förslag om kommunalt veto blir verklighet. Vi kristdemokrater kommer inte att acceptera en ordning där vänsterpolitiker tillåts bestämma vilka skolor som Stockholms elever ska ha rätt att välja mellan. Valfriheten i välfärden är här för att stanna.

 Christian Carlsson (kd), Gruppledare i Utbildningsnämnden i Stockholms stad

Valfriheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s