Skärp straffen för våldsbrott

CC_Dicksson

”För att den som utsätts för brott ska kunna känna att rättvisa skipas måste straffen stå i bättre proportion till den kränkning som brottsoffret utsätts för. Därför arbetar vi för hårdare straff för vålds- och sexualbrott”, skriver Christian Carlsson och Eric Dicksson från Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).

Straff som följer på brott ska alltid ta utgångspunkt i den kränkning som brottet innebär för brottsoffret och brottets allvar. Från samhällets sida ska det vara tydligt, att begå brott är fel och den som begår brott skall rättvist straffas därefter. För att den som utsätts för brott ska kunna känna att rättvisa skipas måste straffen stå i bättre proportion till den kränkning som brottsoffret utsätts för. Därför arbetar vi för hårdare straff för vålds- och sexualbrott.

I dagens rättssystem finns dessutom en rad oförsvarliga ”straffrabatter” och förmildrande omständigheter. Dessa ”rabatter” tar sin utgångspunkt från gärningsmannens situation, inte brottsoffrets. Att en brottsling exempelvis kan få ett lägre straff bara av det faktum att gärningsmannen skadar sig fysiskt i samband med brott eller blivit av med jobbet på grund av sin brottslighet är inte rimligt. Straffet ska utgå ifrån den kränkning brottsoffret utsatts för, inte utifrån eventuella bieffekter gärningsmannen kan drabbas av genom sin brottslighet. Fler ”straffrabatter” och förmildrande omständigheter som finns idag står i konflikt med vår utgångspunkt om att straffet ska stå i proportion med den kränkning brottsoffret utsatts för och vi anser därför att de måste ses över.

På grund av de straffrabatter som idag finns i svenskt rättssystem är inte miniminivåerna det ringaste straffet en gärningsman kan dömas till. Miniminivån för grov våldtäkt, 4 års fängelse, blir exempelvis automatiskt 2 års fängelse om gärningsmannen är 18 istället för 21 år. Det beror på den så kallade ”ungdomsrabatten”. Straffet kan också bli lägre om brottet utfördes för lång tid sedan. Ett grovt brott, en grov våldtäkt, blir dock inte mindre grov bara för att gärningsmannen råkar vara 18 år och inte 21 år eller för att lång tid har passerat sedan det begicks. En artonåring i Dalarna dömdes för våldtäkt på en ung kvinna och fick ett års fängelse trots att minimistraffet för våldtäkt egentligen är två år. I ett annat exempel begick en artonårig misstänkt serievåldtäktsman något som polisen efteråt kallade för ”en ovanligt grov våldtäkt” i Hässelby. Gärningsmannen dömdes dock endast till ett straff motsvarande två års fängelse på grund av straffrabatten.Dagens så kallade mängdrabatt är också problematisk. Det är viktigt att varje enskilt brott ska ligga till grund för det samlade straffvärdet och vi i KDU menar att varje brott i högre grad än idag ska påverka straffets utformning och längd.

Ovan nämnda straffrabatter är moraliskt förkastliga och måste bort samtidigt som minimistraffen för vålds- och sexualbrott måste skärpas för att åstadkomma hårdare straff för vålds- och sexualbrott. Så får vi en rättspolitik med rättvisan i fokus.

Christian Carlsson, vice ordförande för KDU Sverige

Eric Dicksson, KDU Kalmar län

Läs debattartikeln i Barometern: Skärp straffen för våldsbrott

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s