Stockholm måste göra mer för att stoppa islamistisk extremism

IMG_9091Upp till 300 personer har lämnat Sverige för att ansluta sig till IS och andra terrorgrupper. Trots problemets omfattning och att många radikala islamister kommer från Stockholm görs för lite från politiskt håll i vår stad. Flera svenska kommuner lämnar tyvärr i praktiken ”walk-over” och arbetar inte specifikt med islamistisk extremism. Stockholm får inte vara en av dem.

Jag har tidigare under året ställt en fråga till Utbildningsnämndens ordförande Olle Burell (s) om hur man på utbildningsförvaltningen jobbar för att förebygga radikalisering och stoppa utbredningen av islamistisk extremism. Hittills har jag inte fått något tydligt svar och då den rödgrönrosa majoriteten i Stockholms stad presenterade utkastet till instruktion för stadens råd för mänskliga rättigheter nämndes inte heller kampen mot våldsbejakande extremism med ett enda ord.

Kristdemokraterna i Stockholm stad har föreslagit flera åtgärder för att lokalt bidra till att stoppa den islamistiska extremismen. Vi vill utbilda personal i skolor och fritidsgårdar i hur man kan förebygga, identifiera och stoppa radikalisering samt inrätta ett samverkansorgan där skola, polis, socialtjänst, fritidsgårdar och säkerhetspolis kan samarbeta. Vi anser också att Stockholm stad ska bjuda in företrädare för muslimska församlingar till samtal om hur vi kan motverka extremism samt ta initiativ till ett länsgemensamt centrum som jobbar med avhopparverksamhet och anhörigstöd. Avhoppare kan på så vis användas i arbetet med att motverka extremism och en hjälplinje skulle kunna upprättas dit man kan vända sig om en anhörig eller vän radikaliseras. Det är hög tid att upprätta en handlingsplan för att motverka våldsbejakande extremism.

Christian Carlsson (kd), ers. i Utbildningsnämnden i Stockholm stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s