Stoppa kränkningarna i skolorna

IMG_9091Skrev i senaste numret av Vårt Kungsholmen om hur jag som skolpolitiker för Kristdemokraterna vill arbeta för att stoppa kränkningarna i Stockholms skolor.

Vart femte barn på mellan- och högstadiet har blivit kränkta av en annan elev på skolan under det senaste året, det framgår av Friendsrapporten 2014. Mellan 2012 och 2014 har dessutom antalet anmälningar om våld ökat med nästan 40 procent. Situationen har på vissa skolor blivit fullständigt oacceptabel.

När det kommer till trygghetsarbete, likabehandling och att bekämpa mobbing samt kränkande beteende så ska alla insatser dokumenteras, följas upp och utvärderas. Det finns trots det skolor i Stockholm som behöver bli betydligt bättre på att följa upp och utvärdera sina metoder.

Vi kristdemokrater understryker ofta vikten av att staden fortsätter att förbättra sitt arbete mot kränkande behandling i skolan. Stockholms skolor ska ha ett väl utvecklat värdegrundsarbete och det är av stor vikt att såväl elever som föräldrar har god kännedom om skolans värdegrund, uppförandekoder och ordningsregler.

För att säkerställa lärares kunskap om hur mobbning kan upptäckas, förebyggas och åtgärdas samt hur konflikter kan hanteras vill Kristdemokraterna framöver se en särskild satsning på utbildning i ledarskap och konflikthantering för stadens lärare. Som lärare måste man ges verktyg att både kunna inspirera eleverna till kunskap och hålla ordning i klassrummet. Det finns också en efterfrågan på detta bland lärare. Enligt organisationen Friends uttrycker så många som en tredjedel av lärarna som tillfrågats att de behöver mer kunskap om konflikthantering, samtalsteknik och hur man går tillväga praktiskt när en elev har blivit utsatt.
Vi kristdemokrater vill också att utbildningsnämnden kartlägger vilka gemensamma nämnare som finns bland de skolor som lyckats särskilt bra med trygghetsarbetet. På så vis kan vi sprida goda exempel i och utanför stadens verksamhet och skapa bättre förutsättningar för fler trygga skolor med ordning, arbetsro och kunskap i fokus.

 Christian Carlsson (KD), Ersättare i Utbildningsnämnden

Stoppa_krankningarna

Läs insändaren i Vårt Kungsholmen: Stoppa kränkningarna i Stockholms skolor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s