Kränkande behandling i skolan

IMG_9091Vid gårdagens sammanträde med Utbildningsnämnden i Stockholms stad lämnade jag in följande ersättaryttrande med anledning av Stadsrevisionens rapport om kränkande behandling i Stockholms skolor:

Kristdemokraterna välkomnar Stadsrevisionens rapport och understryker vikten av att staden fortsätter att förbättra sitt arbete mot kränkande behandling i skolan.

Stockholms skolor ska ha ett väl utvecklat värdegrundsarbete och det är av stor vikt att såväl elever som föräldrar har god kännedom om skolans värdegrund, uppförandekoder och ordningsregler.

För att säkerställa lärares kunskap om hur mobbning kan upptäckas, förebyggas och åtgärdas samt hur konflikter kan hanteras vill Kristdemokraterna se en särskild satsning på utbildning i ledarskap och konflikthantering för stadens lärare. Som lärare måste man ges verktyg att både kunna inspirera eleverna till kunskap och hålla ordning i klassrummet.

När det kommer till trygghetsarbete, likabehandling och att bekämpa mobbing samt kränkande beteende så ska alla insatser dokumenteras, följas upp och utvärderas. Det står dock klart att det finns skolor som behöver bli bättre på att följa upp och utvärdera sina metoder.

Utbildningsförvaltningen bör dessutom ges i uppdrag att kartlägga vilka gemensamma nämnare som finns bland de skolor i staden som lyckas särskilt bra med trygghetsarbetet. På så vis kan vi sprida goda exempel i och utanför stadens verksamhet och skapa bättre förutsättningar för fler trygga skolor med ordning, arbetsro och kunskap i fokus.

Christian Carlsson (KD), Ersättare i Utbildningsnämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s