Vi behöver en fast värdegrund

CC
Det är lättare för en liberal skribent att raljera i integrationsdebatten än att ta till sig av resonemang om värdegrund och samhällsgemenskap, men det vore mer konstruktivt om fler försökte med det senare.

Alex Voronov kritiserar i Eskilstuna-kuriren (1/10) mitt inlägg på SvD-Brännpunkt (27/9) om betydelsen av gemensam kultur och värdegrund i ett modernt samhälle och att traditioner i högre grad skulle kunna användas som verktyg för integration.

Voronov understryker ett av problemen med svensk debatt. Han tycks ifrågasätta om det ens finns någon svensk kultur eller värderingar som integrationsprocessen kan utgå ifrån. Det är en verklighetsfrånvänd utgångspunkt.

Samhället måste vila på en fast värdegrund för att samhällsgemenskapen ska kunna hålla samman. Jag pekar ut människovärdet, demokrati, yttrandefrihet, jämlikhet, människans rätt att få möjlighet att förverkliga sin potential och rättsstatliga principer som sådana värden som måste utgöra fundament för vårt samhälle.

Det betyder inte att alla ”svenskfödda delar” dessa värden eller att den som invandrar till Sverige och inte delar dessa värden per automatik är ”dömd till utanförskap”. Det betyder endast att man inte kan förvänta sig att bli betraktad som en integrerad del av Sverige om man inte ställer upp på dessa grundläggande västerländska värderingar.

Voronov kontrar med att ”… Nyamko Sabuni (FP) har nämnt självförverkligande som går före familjen som en svensk värdering” och frågar vad jag anser om den svenskheten. Huruvida man sätter eget självförverkligande före familjen är visserligen en viktig värdering, men inte av digniteten att den är grundläggande för om samhällsgemenskapen klarar att hålla samman.

Voronov avslutar med att raljant ställa frågan om ”rasister, homofober och manschauvinister” som är födda i Sverige kan ”betraktas som en integrerad del av Sverige”. Oavsett var en person är född kan vederbörande dock välja att ställa sig utanför samhällsgemenskapen genom att förkasta den grund samhället vilar på.

Det är lättare för en liberal skribent att raljera i integrationsdebatten än att ta till sig av resonemang om värdegrund och samhällsgemenskap, men det vore mer konstruktivt om fler försökte med det senare.

Christian Carlsson, vice ordförande för KDU

Läs debattartikeln hos Eskilstuna-kuriren: Vi behöver en fast värdegrund

Läs artikeln på SVD Brännpunkt: Också modernt samhälle behöver gemensam kultur

Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s