Fler jobb och starkare familjer

Alliansen måste fortsätta göra upp med det höga skattetryck som gör att många familjer lever med knappa ekonomiska resurser i vårt land, skriver Christian Carlsson och Christer Broström, i Nya Wermlandstidningen.

När Alliansen vann valet 2006 påbörjades viktiga reformer för ökad frihet, personligt ansvar och ett bättre företagsklimat. Skatten på arbete har sänkts genom jobbskatteavdraget och det har blivit mer lönsamt att arbeta. Samtidigt har det blivit billigare för företagen att anställa genom sänkta arbetsgivaravgifter. Det här har varit bra för Sverige. Jobbskatteavdraget har resulterat i långt mer än 100 000 jobb och över 200 000 har gått från utanförskap till sysselsättning sedan 2006. Detta trots djup finanskris och kraftig lågkonjunktur.

En rad skatter har också avskaffats. Till dessa hör förmögenhetsskatten som gjorde att kapital som kunnat investeras i svenska företag och nya jobb istället flydde utomlands. Till dessa hör också den statliga fastighetsskatten som tvingade äldre människor att flytta från hus och hem på grund av att taxeringsvärdena kunde skjuta i höjden då grannen röjde bort skog eller renoverade fastigheten. Socialdemokraternas skattepolitik var på många sätt ovärdig.

Sedan Alliansen tillträdde har vi sänkt skatten och samtidigt har skatteintäkterna ökat. Skattesänkningarna har därför varit en stor framgång. Sverige har dock fortfarande bland världens högsta skatter på arbete. Därför är det fel att finansminister Anders Borg (M) krävt stopp för fortsatta skattesänkningar. KDU vill fortsätta sänka skatterna – och vi vill göra det ordentligt. För oss handlar dock inte sänkta skatter enbart om att skapa fler jobb och få fart på ekonomin. Sänkt skatt ger också större frihet och starkare familjer.

Sänkta skatter skapar också förutsättningar för starkare familjer. Många familjer är vardagshjältar som sliter hårt för att få livspusslet och ekonomin att gå ihop. Mer än var tionde värmlänning hade för ett par år sedan haft problem att betala sina räkningar i tid under det gångna året och var sjätte person i landet uppgav samtidigt till SCB att man skulle ha svårt att klara en oförutsedd utgift på 8 000 kronor.

När tiden är knapp och de ekonomiska resurserna alltför begränsade uppstår lätt bråk om tid och pengar. Vi måste därför fortsätta göra upp med det höga skattetryck som gör att många familjer tvingas leva med knappa ekonomiska resurser i vårt land. Välfärd är också att ha pengar kvar i plånboken när skatten är betald och verklig trygghet handlar om att kunna bygga upp ett eget sparande, att stå på egna ben och kunna planera sin framtid med den man älskar. Fler människor måste ges förutsättningar att ta höjd för oförutsedda utgifter. Därför är vårt budskap tydligt. Alliansen måste fortsätta att sänka skatterna. Självklart för fler jobb – men också för starkare familjer!

Christian Carlsson

Vice ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Christer Broström

Ordförande för KDU Värmland

Läs och kommentera debattartikeln på NWT:s hemsida: Fler jobb och starkare familjer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s