Christian Carlsson (kd)

Frihet, Ansvar och Gemenskap

Christian Carlsson (kd)

Extrem förföljelse av kristna

Världen kan inte bara se på när de kristna minoriteterna hotas, förföljs och mördas. Det skriver Sara Skyttedal, Christian Carlsson och Hugo Fievet från Kristdemokratiska Ungdomsförbundets förbundspresidium.
 

Situationen i stora delar av mellanöstern är allt annat än stabil och fredlig. Den allra mest akuta och alarmerande situationen just nu får sägas vara den i Irak och Syrien. Islamiska staten (IS) bedriver en regelrätt etnisk rensning. Mest utsatta är de kristna minoriteterna. Människor fördrivs från sina hem, män mördas, kvinnor tillfångatas och våldtas. Ibland pressas människor att välja mellan att fly, tvångskonvertera eller bli avrättade. Korsfästelse är ett sätt som kristna konvertiter avrättas på. Fanatiska jihadister mördar på de mest bestialiska sätt människor vars enda vilja är att utöva den tro man bekänner sig till.

Att detta drabbar just kristna är ingen slump. Utvecklingen har tyvärr pågått under längre tid. För hundra år sedan var 9,5 procent av befolkningen i Mellanöstern och Nordafrika kristna. 2012 var den siffran 3,8 procent (Enligt Pew Forum). Förföljelse och förtryck är inte hela anledningen till detta, men det är tyvärr vanligt att de kristna minoriteterna inte får sina rättigheter tillgodosedda. Detta gäller på många håll i Mellanöstern. Det kan handla om sämre juridiskt skydd i jämförelse med majoritetsbefolkningen, men ibland rör det sig om ren förföljelse.

Många är vi som hade hoppats att den arabiska våren skulle leda till demokratisering och reformer i regionen till gagn för alla. Tyvärr har detta inte blivit fallet. I många länder har tvärtom gamla konflikter – som undertryckts av auktoritära regimer – kommit upp till ytan. Resultatet har blivit instabilitet och skyddet för de kristna minoriteterna har blivit än sämre. IS är det mest extrema uttrycket för förföljelserna av kristna.  I värsta fall kan detta resultera i att kristendomen helt försvinner från Mellanöstern, platsen där religionen har sina rötter.

Även utanför mellanöstern är kristna en utsatt grupp. En undersökning som gjorts av International Society for Human Rights drabbar 80 procent av all religiös förföljelse troende kristna. Detta är en problematik som det sällan pratas om. Det tycks finnas en beröringsskräck inför frågan i västvärlden. Detta kan vi kristdemokrater aldrig acceptera.

Det krävs nu att världens demokratier agerar. Vi får inte tiga inför det som håller på att hända. På alla nivåer måste utvecklingen mötas. EU, FN och Sverige som land måste göra aktiva insatser för att öka respekten för religionsfriheten i världen. Vi måste utöva påtryckningar mot de länder där de kristna minoriteterna är som mest utsatta som i Egypten, Syrien och Irak. Detta kan ske både via diplomati och med hjälp av biståndet.

USA har dessutom nyligen inlett militära aktioner mot IS i Irak. Det är sorgligt att situationen kräver det, men i den akuta situationen är det nödvändigt och KDU välkomnar därför insatserna. Vid behov bör också andra länder, även Sverige, sluta upp militärt till stöd för de som förtrycks i regionen. IS militära framgångar är ett allvarligt hot som måste bekämpas och deras bestialiska terror måste stoppas. Vi människor har ett moraliskt ansvar också för våra medmänniskor i andra länder.

Världen kan därför inte bara se på när de kristna minoriteterna hotas, förföljs och mördas. Vi måste gripa in till människovärdets försvar. Det krävs handling nu.

Sara Skyttedal, förbundsordförande, KDU

Christian Carlsson, 1:e vice förbundsordförande, KDU

Hugo Fiévet, 2:e vice förbundsordförande, KDU

Läs och kommentera artikeln på Dagens hemsida: KDU: Extrem förföljelse av kristna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: