Sverige ska alltid ha ett starkt försvar

fpa.jpg

På Försvarspolitisk arena under Almedalsveckan 2014 fick jag möjlighet att delge min syn på Kristdemokraternas försvarspolitik. Medverkade gjorde också försvarsutskottets Mikael Oscarsson (KD). Nedan följer mitt inledningsanförande och också en länk till den webbsändning som direktsände hela seminariet.

Det är ingen hemlighet att Kristdemokratiska Ungdomsförbundet hade önskat mer av Alliansregeringens försvarspolitik. Sverige är bra på mycket. Vi har högst sysselsättningsgrad i EU och världens bästa äldreomsorg – men det är ett underbetyg att försvarsförmågan inte duger till att försvara vårt land.

Mot den bakgrunden är det åtminstone positivt att Kristdemokraterna gått på djupet med försvarsfrågan. Man pekar nu tydligt på brister och har utvecklat sin egen försvarspolitik i helt rätt riktning.

Utgångspunkten för en kristdemokratisk försvarspolitik måste vara att Sverige alltid ska ha ett starkt försvar. Orsaken är dels insikten att vi lever i en ofullkomlig värld, att människan har en förmåga till både ont och gott och att vi aldrig med säkerhet kan veta vad omvärlden har för avsikter eller vilka försvars- och säkerhetspolitiska utmaningar vi ställs inför imorgon.

Men orsaken är också något så enkelt som att vi anser att Sverige – vår demokrati, frihet, våra västerländska värderingar och människorna som bor här är värt att kunna försvara. Ett starkt försvar av Sverige innebär också ett starkt försvar av friheten, demokratin och människovärdet och därför är det så självklart för oss kristdemokrater att stå upp och arbeta för detta.

Sverige ska ha ett starkt och fungerande försvar som både kan ge och ta emot hjälp. Det är därför både bra och nödvändigt att regeringen brutit med trenden av nedskärningar och att man istället föreslår ökade försvarsanslag. Den enda relevanta invändningen mot den successiva ökningen skulle väl kunna vara att de 5,5 miljarderna redan hade behövt vara på plats.

KDU vill öka Sveriges närvaro i Östersjön och på Gotland, att förbanden blir större och starkare, att de övar mer tillsammans samt att bristen på exempelvis luftvärn och artilleri åtgärdas. Sverige måste utveckla en värdig veteranpolitik och det behövs omfattande reformer för att få ordning på personalförsörjningen. KDU är som enda ungdomsförbund i Alliansen motståndare till omläggningen från värnplikt till det nya frivilligförsvaret.

Avslutningsvis vill jag vara tydlig med att KDU givetvis också inser att Sverige måste samarbeta med andra. Vi välkomnar därför Kristdemokraternas förslag om att förutsättningslöst utreda ett svenskt medlemskap i Nato. Vi är själva övertygade om att ett svenskt Nato-medlemskap är vägen framåt och vi anser att Sverige hör hemma i Nato.

Christian Carlsson, vice ordförande KDU Sverige

Se webbsändningen från Försvarspolitisk arena (ca 16 min in i klippet och min medverkan från ca 21 minuter): Kristdemokraternas försvarspolitik

Debattartikel i ämnet publicerades i tidningen Kristdemokraten 2014-07-15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s