YEPP Council Meeting Nicosia

kduyepp

Den 3-6 april representerade Sara Skyttedal, Edvin Bernhardsson och jag själv KDU på rådsmöte med YEPP i Nicosia, Cypern. Vi vann flera politiska segrar. Vi lyckades bland annat stoppa ett förslag om EU:s beslutsordning som hade inneburit mindre makt till medlemsstaterna och mer överstatlighet och vi förhindrade dessutom ett förslag om att alla medlemsländer skulle införa euron som valuta före år 2026

Den 3-6 april representerade Sara Skyttedal, Edvin Bernhardsson och jag själv Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) på rådsmöte med Youth of the EPP (YEPP) i Nicosia, Cypern. Uppdraget var att förhandla fram en rad resolutioner tillsammans med representanter från de andra medlemsorganisationerna i YEPP. Resolutionerna på temat ”Citizens first” syftade till att stödja enskilda medborgares makt, inflytande och rättigheter i Europa men också till att finna politiska förslag för att banta EU:s byråkrati och bygga ett starkt ekonomiskt samarbete.

Styrkan med YEPP är att organisationen består av ungdomsförbunden till partierna i den största partigruppen i Europaparlamentet, European Peoples Party (EPP). Betydelsen av resolutionerna och möjligheten att påverka den faktiska politiken blir därmed större. Samtidigt blir det under förhandlingarna uppenbart att YEPP är en bred organisation, där medlemsförbunden kan komma fram till vitt skilda uppfattningar trots att vi samarbetar utifrån samma grundprinciper.

CC-Cypern2

KDU:s utgångspunkt i EU-politiken är att vi först och främst vill se EU som ett mellanstatligt samarbete mellan självständiga stater där fokus ligger på frihandel och ekonomiskt samarbete i kombination med ökade insatser mot internationell brottslighet och gränsöverskridande miljöhot. Vi säger nej till onödiga detaljregleringar från Bryssel och tar avstånd från politiker som kräver mer av överstatlighet för att på sikt kunna förverkliga idén om en enda europeisk superstat.

Det fanns flera förslag som diskuterades på Cypern som KDU var skeptiska till. Tack vare starka argument, hårda förhandlingar och vissa kompromisser vann vi också flera politiska segrar. Särskilt viktigt var det att vi lyckades stoppa ett förslag om EU:s beslutsordning som hade inneburit mindre makt till medlemsstaterna och mer överstatlighet. Vi kämpade även hårt för att hindra ett förslag om att alla medlemsländer skulle införa euron som valuta före år 2026. Också detta lyckades vi med.

10172762_846824228666348_7677567752169078468_n

Mot bakgrund av vårt arbete på Cypern och framgångarna i förhandlingarna känns det skönt att kunna möta såväl KDU:s medlemmar som väljarna och se dem i ögonen inför den stundande EU-valrörelsen. KDU är alternativet för ett bantat EU som fokuserar på de fyra friheterna, internationell brottslighet och globala miljöhot – som säger nej till mera överstatlighet, nej till euron och nej till en europeisk superstat. Vi står upp för vår linje i den politiska debatten hemma i Sverige men vi påverkar också inom ramen för EU-samarbetet. KDU gör skillnad och det ska vi vara stolta över.

Christian Carlsson
Vice ordförande KDU Sverige

CC_Cypern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s