Ge små företag förutsättningar att växa sig starka

Alliansen behöver göra mer för att genomdriva en politik som ger små företag förutsättningar att växa sig starka och vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) ser en reformering av turordningsreglerna i LAS som ett steg på den vägen.

Som Kristdemokraterna i Stockholms representant i Stockholm Business Region AB har jag förmånen att med jämna mellanrum träffa entreprenörer och företagare för att samtala om hur vi från politikens sida kan skapa bättre förutsättningar för företagande – i Stockholm och i Sverige.

Ett vanligt problem som många företagare då brukar nämna, är turordningsreglerna i LAS, eller den ökända sist-in-först-ut – principen. Principen infaller i samband med arbetsbrist då arbetsgivare behöver säga upp personal och innebär att den som är senast anställd är den som måste lämna företaget.

Turordningsreglerna är särskilt problematiska för mindre företag som befinner sig i en expansionsfas, som om de fick chansen att växa sig starka skulle kunna skapa massor av nya arbetstillfällen. De här företagen är särskilt känsliga och beroende av att ha rätt person på rätt plats inom företaget för att kunna växa.

Turordningsreglerna i LAS måste slopas därför att Sverige behöver reformer som skapar förutsättningar för små företag att växa sig starka. Nyföretagarbarometern visar att nyföretagandet i landet minskade med 6 % under år 2012 jämfört med året innan och den negativa trenden höll i sig under det första halvåret 2013. Det är därför extra angeläget att de som tar steget att starta företag också ges goda förutsättningar. Det är genom fler och växande företag som vi skapar fler jobb och lägger grunden för vår gemensamma välfärd. Det finns dock flera andra viktiga skäl till att avskaffa turordningsreglerna.

För det första gör turordningsreglerna att unga och invandrare får svårt att etablera sig på arbetsmarknaden då de ofta saknar en längre tid av anställning på den svenska arbetsmarknaden. För det andra är turordningsreglerna orättvisa. De är orättvisa gentemot alla de människor som riskerar att sägas upp trots att de är mer kompetenta och arbetar mycket hårdare än sina kollegor. De är också orättvisa gentemot de företagare som nekas sätta samman det team av medarbetare som de själva önskar i sitt eget bolag.

För det tredje ska vi också komma ihåg att turordningsreglerna i LAS låser fast människor som vantrivs på jobbet men som inte vågar byta arbete på grund av att risken att bli uppsagd då ökar. En så trögrörlig arbetsmarknad som detta medför hämmar inte enbart företag att växa utan gör också att det blir svårare för människor att få ett jobb. Alliansen behöver göra mer för att genomdriva en politik som ger små företag förutsättningar att växa sig starka och vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) ser en reformering av turordningsreglerna i LAS som ett steg på den vägen.

Christian Carlsson, Vice ordförande för KDU Sverige

Kommentera artikeln i Sundsvalls tidning: Ge små företag förutsättningar att växa sig starka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s