Frihetlig familjepolitik hotas

Vänsterfeminismen i Folkpartiet hotar en frihetlig familjepolitik och därför behövs ett starkt KD i Alliansen, skriver Christian Carlsson.

I dagens Sverige sliter många hårt för att få ihop vardagen. Arbetslivet ställer allt högre krav i kombination med upplevda förväntningar på perfektion när det kommer till alltifrån karriär och föräldraskap till relationen med vänner och sin partner. I en situation där tiden är knapp, de ekonomiska resurserna små och handlingsutrymmet i vardagen begränsade uppstår lätt bråk om tid och pengar.

Kristdemokraterna föreslår därför en frihetlig familjepolitik som gör det lättare att lägga livspussel. Vi vill förlänga föräldraförsäkringen och ge möjlighet till ett mer flexibelt uttag av den för att frigöra mer tid. Vi vill också införa barnomsorgspeng för den som vill ta hand om egna barn i hemmet eller exempelvis låta en dagmamma gör det. Det skulle öka människors frihet och innebära mer egenmakt i vardagen.

Vi är övertygade om att valfrihet i barnomsorgen och större utrymme i människors privatekonomi genom sänkta skatter skapar förutsättningar för starkare familjer och vill därför göra upp med den skruvade familjepolitik som gör att många människor känner maktlöshet i välfärdsstaten. Sverige behöver en frihetlig familjepolitik, och det är därför oroväckande att andra partier i Alliansen vill gå i rakt motsatt riktning.

Folkpartiet har under lång tid velat förneka föräldrar möjligheten att stanna hemma lite längre när barnen är små. De har sagt att valfriheten i form av vårdnadsbidraget är en kvinnofälla – som om kvinnor inte vore förmögna att se ekonomiska konsekvenser av sina egna handlingar. Som om tid med barnen vore något skadligt för den moderna människan och som om allt vi människor värdesätter här i livet skulle kunna reduceras till kronor och ören på ett lönekonto. Det är förstås strunt.

Man hade kunnat hoppas att ett liberalt parti som säger sig värna friheten också skulle stå för en frihetlig familjepolitik. Så är det dessvärre inte. När vi i SVT Agenda (2/2) hörde jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) tillsammans med Gudrun Schyman (Fi) argumentera för Folkpartiets vilja att kvotera mera i familjepolitiken visar det att dagens liberaler styrs av en radikalfeministisk agenda. Det är inte längre lika möjligheter för kvinnor och män som är målet för den folkpartistiska jämställdhetskampen utan lika utfall. Uppenbarligen är man dessutom beredd att offra individens frihet i den kampen.

Folkpartiets familjepolitik är en politik som inte syftar till att underlätta människors vardag utan till att styra över den. Det är en politik som försvårar i människors vardag. Vänsterfeminismen i folkpartiet hotar en frihetlig familjepolitik efter valet. Det är beklagligt men sant. Därför behövs ett starkt Kristdemokraterna i Alliansen efter nästa val. Kristdemokraterna är garanten för valfrihet och egenmakt i familjepolitiken.

Christian Carlsson, vice ordförande, KDU Sverige

Läs och kommentera debattartikeln i Nya Wermlandstidningen: Frihetlig familjepolitik hotas

1 tanke på “Frihetlig familjepolitik hotas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s