Försvarsförmågan måste stärkas men EU har varken förmåga eller förutsättningar för att leda försvaret av Europa. Det skriver Christian Carlsson, vice ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).
När Folk och Försvar samlas för rikskonferens i Sälen gör vi det ett år då Sverige går till val för att välja landets representanter i Europaparlamentet. Förhoppningen är därför att särskilt stort utrymme kommer att ges de närmaste dagarna till en diskussion om försvarspolitiken inom Europeiska unionen.
Ett av EU:s övergripande mål för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik är att gradvis utforma en gemensam försvarspolitik som på sikt ska leda till ett gemensamt försvar. Den franske presidenten, socialisten François Hollande är en av de som har varit drivande för en säkerhetsstrategi där visionen om ett gemensamt EU-försvar ingår och oroväckande många europeiska utrikesministrar delar visionen. Det gör också folkpartistiska EU-federalister som föga förvånande driver på hemma i Sverige för ett förverkligande av sin dröm om en europeisk superstat med gemensamt försvar.
Den försvarspolitiska situationen inom EU oroar. EU-länder skär ner på sina försvar. Samtidigt pågår en storskalig upprustning i det alltmer auktoritära Ryssland. Den säkerhetspolitiska kartan i världen håller på att ritas om. Det krävs en uppryckning av försvarspolitiken, såväl i Sverige som i resten av Europa. Försvarsförmågan måste stärkas därför att ett starkt försvar av Sverige också innebär ett starkt försvar av vår frihet, demokrati och det okränkbara människovärdet. Samtidigt måste säkerheten i Europa byggas gemensamt. Vi i Kristdemokratiska Ungdomsförbundet delar dock inte uppfattningen att rätt väg skulle vara att gå mot ett gemensamt EU-försvar.
Vi anser att den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken i EU ska stanna vid att vara ett mellanstatligt samarbete och vi avvisar tanken på ett gemensamt EU-försvar. EU ska fortsätta samarbetet också på försvarspolitikens område, exempelvis i form av att koordinera internationella insatser som enskilda medlemsstater väljer att delta i, men försök till överstatlighet på området måste motas i grind. EU har varken förmåga eller förutsättningar för att leda försvaret av Europa.
Det försvarspolitiska samarbetet i Europa bör istället främst ske inom ramen för Nato, en allians i vilken de flesta av EU:s medlemsländer redan ingår och den främsta garanten för fred, säkerhet och operativ förmåga i världen.Den västerländska civilisationen är för en fredlig framtid och fortsatt ekonomiskt välstånd dessutom beroende av ökat politiskt, ekonomiskt och militärt samarbete mellan Europa och Nordamerika. KDU anser att Sverige borde avfärda EU:s vision om gemensamt försvar och ansöka om medlemskap i Nato – den organisation som har reella förutsättningar att försvara Europa.
Christian Carlsson
Vice ordförande förKristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)
Kommentera artikeln på Europaportalen: Avfärda EU:s vision om gemensamt försvar