Varning för stora barngrupper i förskolan

Nyligen beslutade Skolverket att slopa riktlinjen om max 15 barn per förskolegrupp. Riktlinjen har funnits för att förskolegruppernas storlek påverkar såväl barnens trygghet som inlärningsförmåga och utveckling. KDU beklagar därför Skolverkets beslut.

Ulrika  Lundqvist, enhetschef på Skolverket, motiverar beslutet med att: ”Det är barnens behov som ska styra  och inte en siffra. Barngrupper kan behöva vara betydligt mindre än 15. Risken är att barnens behov kommer i andra hand om ansvariga för förskolan fokuserar på en siffra istället för barnens bästa när de fattar beslut”.

Problemet är att ingenting talar för att slopandet av riktlinjen kommer att leda till mindre grupper. Mellan 1990 och 2001 steg den genomsnittliga gruppstorleken från 13,8 barn per grupp till 17,5 samtidigt som personaltätheten minskade. Allt fler tvingas gå i en förskola där personalen inte har tillräckligt med tid att läsa, bära, baka sandkakor och allt annat som små barn behöver. Avskaffandet av riktlinjen riskerar att leda till allt större barngrupper om fel politiker får utforma förskolan.

Det finns gott om vänsterpolitiker som hellre lägger pengar på att anställa genuspedagoger som kan censurera sagor ur ett radikalfeministiskt perspektiv eller könskvotera lektiden, än på mindre barngrupper. Det är inte heller någon hemlighet att det finns liberala företrädare som är så ivriga med att förbereda landets ettåringar inför skola och framtida arbetsmarknad att de helt och hållet missat betydelsen av ökad personaltäthet och mindre barngrupper och istället stirrar sig blinda på antalet akademiska poäng hos förskolepersonalen.

Självklart ska det finnas förskollärare i alla barngrupper  som kan leda verksamheten och varje kommun måste fortsatt få fatta beslut om barngruppernas storlek. En röst på Kristdemokraterna är dock i första hand en röst för ökad personaltäthet och mindre barngrupper i förskolan.

Vi anser att varje kommun ska fatta beslut om ett eget maxtak för barngruppernas storlek. Vi är också beredda att delfinansiera en reform för mindre barngrupper över hela landet om kommunerna samtidigt bidrar och justerar upp maxtaxan för att minska barngrupperna. KD är inte bara familjens röst för valfrihet utan också kvalitet i förskolan. Vi brinner för mer tid med barnen därför att både barn och ungas psykiska hälsa och Sverige välstånd samt framtida tillväxt är beroende av en trygg uppväxt.

Christian Carlsson, vice ordförande KDU Sverige

Västerviks-tidningen: ”Varning för stora barngrupper”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s