Dags att slopa värnskatten

Sverige har bland de högsta marginalskatterna i världen. Det gör att många familjer betalar oproportionerligt mycket av sin inkomst i skatt. Det gäller särskilt för de familjer där den ena föräldern står för en större del av den samlade inkomsten.

Trots att den ena maken har en mycket låg inkomst eller står utan arbete, tvingas familjen ändå att betala statliga marginalskatter i vissa fall. Det är orimligt och ett sätt att komma till rätta med detta är att införa frivillig sambeskattning – ett annat är att steg för steg minska marginalskatterna.

Regeringen skulle på ett mycket enkelt sätt kunna börja med att slopa värnskatten. Värnskatten är en skadlig straffbeskattning på hårt arbete och utbildning som hämmar tillväxten. Det är också en omoralisk skatt som skulle vara tillfällig när den infördes av socialdemokraterna 1995, men trots att vi sedan flera år har en borgerlig regering finns värnskatten märkligt nog kvar.

Det finns bara en fördel med värnskatten – och det är att den skulle vara lätt att avskaffa. Värnskatten inbringar endast cirka tre promille av den offentliga sektorns skatteintäkter, eller för att citera nationalekonom Lars Calmfors: ”Förmodligen kostar det lite eller kanske ingenting att avskaffa värnskatten”.

Kristdemokraterna anser att värnskatten på sikt måste avskaffas. I Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU) vill vi att alliansregeringen beslutar att göra det. Ett slopande av värnskatten skulle uppmuntra till hårt arbete och studier, det skulle frigöra kapital för investeringar i svenska företag och på så vis främja tillväxten men framförallt så skulle det vara moraliskt rätt. Det skulle innebära att politiken håller sitt löfte om en skatt som endast skulle vara tillfällig. Svenska folket har väntat länge – det är dags att slopa värnskatten.

Christian Carlsson, Vice ordförande för                                                      Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Kommentera artikeln på Västerviks tidningens hemsida: Dags att slopa värnskatten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s