Så får vi familjerna att hålla ihop

Skärmklipp_CC

I Sverige har vi ett högre materiellt välstånd än någonsin. Trots det sliter många hårt för att få vardagen och det så kallade livspusslet att gå ihop. Arbetsliv som ställer allt högre krav i kombination med upplevda förväntningar på perfektion när det kommer till karriär, föräldraskap och relationen till vänner och sin partner sliter hårt på många människor.

I en situation där tiden är knapp och de ekonomiska resurserna alltför begränsade uppstår lätt bråk om tid och pengar. I vissa fall leder det också till att familjer splittras. Det har visat sig att det är särskilt vanligt i dessa tider, precis efter att sommaren tagit slut.  Separationer är något som kommit att drabba oroväckande många i vårt land. Statistik från SCB visar att av drygt 34 000 par som år 2000 fick sitt första barn tillsammans, hade nästan en tredjedel separerat tio år senare.  

Separationer orsakar ofta lidande. Dels hos alla de föräldrar som inget annat önskar än att hålla samman sin relation och dels hos de många barn som mår dåligt på grund av oron över bråk hemma. Det finns exempel på separationer som beror på våld i hemmet, missbruk eller otrohet, men den främsta orsaken till att föräldrarelationer faller samman uppges ändå vara bråk om tid och pengar. För att undvika att familjer hamnar i situationen att man inte längre ser någon annan utväg än att bryta upp på grund av bråk om tid och pengar krävs en förändrad familjepolitik som faktiskt skapar förutsättningar för mer tid och större utrymme i människors privatekonomi.

För det första är det hög tid att en gång för alla göra upp med det hårda skattetryck som gör att många familjer lever med knappa ekonomiska resurser i vårt land. Välfärd är också att ha pengar kvar i plånboken när skatten är betald, att få möjlighet att bygga upp ett eget sparande på banken och att planera sin framtid tillsammans med den man älskar. Fler människor måste ges förutsättningar att ta höjd för oförutsedda utgifter i sin privatekonomi. Därför är det viktigt för Kristdemokraterna att driva fortsatt sänkta inkomstskatter.

För det andra är det hög tid att göra upp med den skruvade familjepolitik som håller Sveriges familjer i ett järngrepp. Det är fråga om en politik som inte syftar till att underlätta människors vardag utan istället till att styra över den. Socialister, feminister och socialliberaler har bjudit in sig själva till människors privatliv för att där bestämma hur föräldraledigheten ska fördelas genom kvotering eller förneka föräldrar möjligheten att själva stanna hemma lite längre när barnen är små. En sådan politik försvårar för strävsamma människor som kämpar för att få den egna vardagen att gå runt. Därför får det nu vara slut med kvotering och likriktning inom familjepolitiken.

Kristdemokraterna strävar efter en politik som minskar risken för bråk om tid och pengar och som skapar förutsättningar för fler sammanhållna familjer. Vi vill förlänga föräldraförsäkringen och ge möjlighet till ett mer flexibelt uttag av den för att frigöra mer tid. Dessutom vill vi införa en barnomsorgspeng för den som vill ta hand om egna barn i hemmet eller exempelvis låta en dagmamma gör det. Det skulle öka människors frihet och innebära att det blir lättare att lägga livspussel. Familjer är olika och ser olika ut. Därför är vi övertygade om att valfrihet och större utrymme i människors privatekonomi genom sänkta skatter skapar förutsättningar för starkare familjer.

Christian Carlsson, 

Vice ordförande för KDU Sverige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s