Öka valfriheten för familjen

Sverige behöver mer självständiga familjer, skriver Christian Carlsson, från KDU.

SSU diskuterade familjepolitik på sin nyligen avslutade kongress. Om SSU:s ordförande Gabriel Wikström och hans partikamrater får bestämma tänker man införa obligatorisk förskola från årskurs tre, tvångsdela föräldraledigheten över huvudet på föräldrarna själva och man tänker avskaffa valfriheten i form av vårdnadsbidraget. Vi kan konstatera att socialdemokratisk familjepolitik utgör ett tydligt hot från vänster.

Politiken måste gå före, brukar det heta från Wikströms sida. Underförstått att socialdemokratiska politiker bättre än människor själva vet hur familjelivet ska ordnas, att de bara måste gå före trots att det sker på barnens och föräldrarnas bekostnad. Men vem är Gabriel Wikström att tala om för Sveriges barnfamiljer att de saknar förmåga att bestämma barnomsorgsform åt sina barn eller hur föräldraledigheten ska fördelas?

Sverige behöver starkare och mer självständiga familjer, inte mer politisk detaljstyrning av familjen eller socialdemokratisk förmyndarmentalitet. Vi är övertygade om att valfrihet åt familjen leder till starkare familjer därför att människor och familjer är olika och ser olika ut. Därför föreslår vi kristdemokrater möjlighet till ett mer flexibelt uttag av föräldraförsäkringen och också införande av barnomsorgspeng för den som under de första åren vill ta hand om sina barn i det egna hemmet.

Det upplevs som väldigt radikalt i dag men om några år kommer det inte att göra det, försöker Wikström trösta alla de föräldrar, vars egenmakt han vill ta ifrån dem. Wikström har dock fel. Det kommer alltid vara radikalt att låta politiken ta ifrån föräldrar makten över det allra närmaste och mest privata, makten över familjelivet och den egna vardagen.

SSU:s familjepolitik vittnar om en strävan efter likriktning, om en människosyn som förminskar enskilda människors förmåga att fatta beslut, familjens betydelse samt om en uppblåst attityd som säger att politiken vet bättre än människor själva hur de ska leva sina liv. En sådan politik som förvägrar familjen egenmakt och möjlighet till mer tid med barnen kommer vi kristdemokrater alltid att bekämpa. Socialdemokraterna måste sluta upp med att omyndigförklara Sveriges barnfamiljer.

Vi i KDU är fast beslutna om att försvara valfriheten för familjen.

Christian Carlsson
vice ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU)

Läs och kommentera artikeln hos Helsingborgs dagblad: Öka valfriheten för familjen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s