Alliansvänner för republik är en skam för svensk borgerlighet

Som bärare av det svenska kulturarvet är kungahuset en viktig länk till vår historia – men förenar oss också med kommande generationer. I och med att monarkin står ovanför partipolitiken representerar statschefen idag hela svenska folket. Det är dags för landets republikaner att vakna upp och inse att Sverige faktiskt styrs av riksdagen och regeringen, skriver Christian Carlsson, KDU, i en replik till Alliansvänner för republik.

Några medlemmar av de fyra allianspartierna deklarerade nyligen (SVT Debatt, 4/4) att de bildat vad de kallar Alliansvänner för republik. De hävdar att ”Monarkin är en skamfläck för Sverige, en rest från tiden då vi var en diktatur. Men den ideologiska debatten om statsskicket lyser med sin frånvaro, särskilt bland allianspolitiker.”

Mot bakgrund av detta vill man alltså avskaffa en av Sveriges grundlagar och rasera en av hörnstenarna i det svenska statsskicket?

Visst stämmer det att diskussionen kring Sveriges statskick inte är speciellt levande inom borgerligheten. Anledningen till detta är dock inte avsaknaden av debattvilja. Det handlar istället om att det finns en bred uppslutning kring monarkin både inom borgerligheten och hos det svenska folket i allmänhet. Orsakerna till detta är många.

Sverige är en av världens äldsta monarkier och den grundar sig på mer än tusenåriga traditioner. Vår monarki är en praktfull symbol för Sverige i omvärlden och något att känna stolthet över.

Varje samhälle är i behov av kontinuitet, viss kulturell gemenskap och en känsla av samhörighet. I en tid då Sverige genomgått stora förändringar på relativt kort tid och mycket skiljer oss åt är monarkin en tradition som för människor närmre varandra och som stärker samhällsgemenskapen. Monarkin är alltså en viktig komponent i ett samhälle byggt på gemenskap och förståelse mellan grupper i samhället.

Styrkan i monarkin ligger i att den är en enande kraft och symbol för hela nationen, en institution som står ovanför parlamentarismen och den grå vardagen och något för svenska folket att samlas kring och sluta upp bakom i goda såväl som svåra tider.

I och med att monarkin står ovanför partipolitiken så representerar statschefen idag hela svenska folket. Det gäller alla medborgare oavsett politisk färg. Något sådant skulle vara omöjligt i en republik där statschefen istället utses genom politiska val. Det finns således ett egenvärde i att hålla den nationella symboliken och statschefens ämbete åtskilda från den politiska makten, så som i vår monarki.

Som bärare av det svenska kulturarvet är monarkin också en viktig länk till vår historia och vårt kulturella arv. Monarkin förenar oss med tidigare och kommande generationer. Monarkin är en del av vår historia – och den är också framtiden. Denna typ av enande symboler är viktiga för samhällsgemenskapen, vilket vi unga kristdemokrater betonar.

Republikanismen, däremot, är omodern. Den är en förlegad kvarleva från en svunnen tid då kungar styrde enväldigt. Det är dags för republikaner att vakna upp och inse att Sverige faktiskt styrs av riksdagen och regeringen. Monarkin har dessutom ett starkt folkligt stöd och vårt svenska kungahus är värdiga representanter för Sverige.

Monarkin är därför ingen skamfläck för Sverige, utan något människor i Sverige kan känna stolthet över. Däremot är Alliansvänner för republik ingenting annat än en skamfläck för svensk borgerlighet.

Christian Carlsson
Andre vice ordförande för KDU Sverige
 

Läs och kommentera artikeln på SVT Debatt! Alliansens republikaner är en skam för svensk borgerlighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s