Gåvoavdrag bör omfatta veteranorganisationer

Utvidga skatteavdraget för gåvor till ideella organisationer genom att låta veteranstödsorganisationer omfattas, skriver Christian Carlsson, andre vice ordförande för KDU och ledamot i Kristdemokraternas försvarspolitiska arbetsgrupp.

Många människor ger av sin tid för att hjälpa andra i vårt land. Det är positivt. Frivilligt engagemang och ideella organisationer är viktigt och måste uppmuntras. Samhället är nämligen större och kan uträtta så mycket mer än staten.

Kristdemokraterna är stolta över att ha infört avdraget för gåvor till ideella organisationer. Vi är övertygade om att engagemanget ökar när också möjligheterna att göra skillnad ökar. Privatpersoner kan nu göra avdrag i deklarationen på gåvor upp till 6 000 kronor tack vare kristdemokraterna och de ökade incitamenten att dela med sig mer hoppas vi kunna leda till ett ökat gåvogivande i vårt land.

Det är dessvärre inte alla som delar vår uppfattning. Socialdemokraterna vill avskaffa avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer eftersom de ser välgörenhet som ett hot mot den stora välfärdsstaten och den omfördelningspolitik som är själva målet med socialdemokratin. Socialdemokraterna tror att människors vilja att betala skatt kommer att minska om de inser att det även finns andra som kan göra gott i samhället. Det tror inte vi. Som kristdemokrat oroas man dock inte av de som vill göra gott. Vi anser att välgörenhet är välgörande. Därför vill vi hellre utveckla avdraget.

Kristdemokraterna anser att för få organisationer är godkända av Skatteverket som gåvomottagare. Vi kämpar därför för att flera kategorier av ideella organisationer ska godkännas som gåvomottagare samt för att nivån på avdraget ska höjas. Kristdemokraternas försvarspolitiska arbetsgrupp har mot bakgrund av detta presenterat ett förslag om att utvidga gåvoavdraget genom att även låta veteranstödsorganisationer som Svenska Soldathemsförbundet, Invidzonen och Fredsbaskrarna omfattas av detsamma. Ett utökat gåvoavdrag skulle stärka veteranstödet och det behövs.

Svenska soldater har under lång tid riskerat livet för mänskliga fri- och rättigheter, för fred och frihet. Dessa soldater har gjort en viktig insats för Sverige och deras engagemang är en förutsättning för att vi ska kunna bidra till internationella fredsfrämjande och humanitära insatser som bidrar till en säkrare omvärld. Många av våra soldater har ådragit sig skador och fått utstå andra uppoffringar i fredens tjänst, men ändå har vi i vårt land varit dåliga på att ta hand om våra veteraner. De ideella veteranstödsorganisationerna har då blivit särskilt viktiga för våra soldater. Kristdemokraternas försvarspolitiska arbetsgrupp inser detta och därför är ett tydligt besked från vår sida att vi anser att skatteavdraget för gåvor till ideella organisationer även ska omfatta Sveriges veteranstödsorganisationer.

 

Christian Carlsson,
Andre vice ordförande KDU,
Kristdemokraternas försvarspolitiska arbetsgrupp
 

Debattartikeln finns också publicerad på Newsmill: Gåvoavdraget borde omfatta veteranstödsorganisationerna

1 tanke på “Gåvoavdrag bör omfatta veteranorganisationer

  1. Själva principen att ge skattelättnader för gåvor är fel.
    Det är märkligt att FP är ett sådant generöst bidragsparti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s