S enda förslag kontraproduktivt

I en replik på SVT debatt kritiseras Kristdemokratiska Ungdomsförbundets förslag för en fungerande bostadspolitik som presenterades på SVT Debatt 2012-08-28. S-studenternas Magnus Nilsson ifrågasätter vårt påstående att orsakerna till den omfattande bostadsbristen är en totalt sönderreglerad bostadsmarknad som levererat alldeles för få bostäder till alldeles för höga kostnader under för lång tid samt att den sönderreglerade bostadsmarknaden är ett arv från socialdemokratin. Påståendet kallas ett slag i luften och ett försök att skylla bostadsbristen på socialdemokratin.

Sedan Kristdemokraterna och Alliansen tog över makten 2006 har mycket bra hänt på det bostadspolitiska området. En ny plan- och bygglag har införts, fastighetsskatten har avskaffats, andrahanduthyrning har underlättats och mer flexibel hyressättning har införts. Mer måste dock göras för att komma till rätta med dagens bostadsbrist.

Magnus Nilsson och S-studenter riktar framförallt in sin kritik mot vårt förslag om marknadsanpassade hyror. Han försvarar hyresregleringen och  kommer med en rad påståenden. Nilsson hävdar för det första felaktigt att unga och studenter skulle få det svårare med marknadsanpassade hyror. Problemet för oss unga på bostadsmarknaden är dock som bekant att det byggs för få bostäder och det beror bland annat på att hyresregleringen leder till efterfrågeöverskott.

Det stämmer att hyrorna skulle komma att öka i vissa områden om hyresregleringen successivt avskaffades, men i andra områden skulle de samtidigt sänkas och framförallt skulle det löna sig att möta efterfrågan på hyresfastigheter och studentbostäder. Vi skulle få fart på bostadsbyggandet och det skulle framförallt gynna unga och studenter som idag står utan bostad.

KDU står fast vid att den största bostadssegregationen i Sverige består av klyftan mellan de som har en egen bostad och de som inte har det och vi anser dessutom att människor måste kunna få välja om de vill prioritera ett dyrare boende i innerstaden eller ett billigt boende utanför. Idag får alltför många ungdomar inte möjlighet att välja något.

Magnus Nilsson efterlyser för det andra förslag från KDU för att unga människor lättare ska få råd med sitt boende. Det är oerhört viktigt att även studenter kan påverka sin ekonomiska situation och vi presenterar gärna våra förslag. Slopad fastighetsskatt, behovsanpassade byggnormer som leder till lägre kostnader samt att tillåta Universitet att fortsätta tillhandahålla studentbostäder är några viktiga förslag. Kristdemokraterna vill också införa ett bosparkonto för unga där man skattefritt ska kunna sätta in pengar för en kontantinsats till en första bostad och vi vill inte minst slopa fribeloppet i CSN. Vi anser nämligen att man ska kunna arbeta så mycket man vill vid sidan av sina studier och samtidigt erhålla stöd från CSN utan att i förtid riskera att bli återbetalningsskyldig. 

Det enda förslag som Magnus Nilsson och s-studenterna i sin tur kan komma på för att lösa bostadsbristen är dessvärre att återinföra offentliga bostadssubventioner, vilket man kallar ”ett seriöst och beprövat förslag för att lösa bostadskrisen”. Det är visserligen ett beprövat men icke-fungerande förslag vilket därmed inte heller är att betrakta som särskilt seriöst. Offentliga byggsubventioner är bidrag från skattebetalarna rakt ner i fickorna på de stora byggbolagen för att de ska bygga mer men till och med Sveriges byggindustrier ratar socialdemokraternas bidragspolitik eftersom den inte fungerar. Sverige har byggt hälften så många bostäder som våra nordiska grannar med eller utan statliga byggsubventioner vilket talar för att de varit verkningslösa.

Det är inte socialdemokraternas fel att Alliansen inte för en tillräckligt borgerlig bostadspolitik. Det ansvaret bär Alliansen. Socialdemokraternas enda förslag om att återinföra byggsubventioner och deras försvar av en sönderreglerad bostadsmarknad är dock direkt kontraproduktivt. Det är ett problem att socialdemokraterna ser rött så fort någon säger sanningen om vad som behöver göras på svensk bostadsmarknad.

Christian Carlsson,
Andre vice ordförande för KDU Sverige
Carl-Johan Schiller,
Ordförande för KDU Stockholm stad

2 tankar på “S enda förslag kontraproduktivt

  1. Den största bostadssegregationen består av klyftan mellan de som har och de som inte har en bostad. Slopad hyresreglering kommer att leda till ökat byggande, ökad rörlighet på bostadsmarknaden och att fler människor ges möjlighet till en bostad. På så vis menar vi i KDU att segregationen kommer att minska med mer marknadsanpassade hyror.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s