De bäst lämpade ska försvara landet

Svar till Erik Bengtzboe 15/11 (Hallandsposten): Muf-ordföranden Erik Bengtzboe påstår åter att risken för att den avskaffade värnplikten skulle leda till urholkad kvalitet inom försvaret är obefintlig, eftersom kraven till tjänsterna inom Försvarsmakten är desamma oberoende av vem som söker. Det är fel.

Lars Hammarlund, samordnare för den nya militära grundutbildningen (GMU), har sedan tidigare påtalat, exempelvis i Helsingborgs Dagblad (19/1), att Försvarsmakten sedan värnplikttidens avskaffande både har sänkt de fysiska antagningskraven och börjat använda positiv särbehandling i antagningen till GMU. Det är också orimligt att Bengtzboe jämför kvaliteten på dagens yrkessoldater med nivån på dem som genomförde militär utbildning under värnpliktens senare år, då försvaret i princip redan byggde på frivillighet.

KDU vill inte tillbaka till en illa fungerande värnplikt utan förespråkar ett värnpliktsystem värt namnet, där den som är bäst lämpad att försvara Sverige också får utbildning att kunna göra det. Tillämpande av kvotering och sänkta antagningskrav för att locka fler kvinnor till frivilligförsvaret är visserligen helt i linje med Bengtzboes och Sten Tolgfors nymoderata försvarspolitik, men för det inte mindre beklagligt.

Staten finns till för medborgarna, inte tvärtom. Också försvaret finns till för medborgarna, för att försvara deras frihet, demokratin och människovärdet. Att tumma på kvaliteten i Försvarsmakten är att föra en ansvarslös försvarspolitik och att sätta just vår frihet på spel. Den frihet som vi och våra förfäder kämpat för genom århundraden. Det är inte värdigt.

Aron Modig, förbundsordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)
Christian Carlsson, andre vice förbundsordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)

Läs hela replikskiftet i Hallandsposten:

MUF: Försvarsmakten blir en del av Sveriges framtid
KDU: Sverige behöver sina soldater
MUF: Svenska soldater håller en hög nivå
KDU: De bäst lämpade ska försvara landet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s