Säpo borde få beställa signalspaning

Ardavan Khoshnood och Christian Carlsson

Sverige saknar sedan två år ett viktigt verktyg i kampen mot terrorismen. Det är olyckligt. Riksdagen borde snarast återge Säkerhetspolisen möjlighet att beställa signalspaning, skriver Christian Carlsson och Ardavan Khoshnood, Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU).

I och med det omdiskuterade riksdagsbeslutet om FRA-lagen den 14 oktober 2009 förlorade Säkerhetspolisen möjlighet att beställa signalspaning från Försvarets Radioanstalt (FRA). Sedan dess får endast Regeringen, Regeringskansliet och Försvarsmakten beställa signalspaning i Sverige. Det duger inte.

Säkerhetspolisen är den myndighet som ansvarar för rikets säkerhet genom att bedriva kontraspionage och att bekämpa terrorism. De arbetar med att upptäcka hot mot statsskicket och att förhindra, anskaffning, spridning och produktion av massförstörelsevapen. Myndigheten utgör med andra ord ett av våra främsta skydd för vårt demokratiska system, våra medborgerliga rättigheter och vår säkerhet.

Säkerhetspolisen är i stort behov av information och underrättelser för att utföra sina uppgifter och det är inte någon hemlighet att signalspaning på ett effektivt sätt kan bidra med information som annars inte kunnat inhämtas. Säkerhetspolisen borde därför snarast återfå sin möjlighet att beställa signalspaning från FRA. En anledning till varför säkerhetspolisen borde få beställa signalspaning är den olovliga underrättelseverksamhet som bedrivs i Sverige. Under de senaste åren har flera diplomater förklarats persona non grata efter att ha avslöjats med att bedriva olovlig underrättelseverksamhet och i Säkerhetspolisens årsbok från 2010 redovisas att mer än 15 länder bedriver sådan underrättelseverksamhet i Sverige.

Samtidigt fortsätter terrorismen att skaka länder i den fria världen och kampen mot den måste därför fortsätta att föras med full kraft på flera fronter. Vi är medvetna om att Säkerhetspolisens möjlighet att beställa signalspaning inte duger som enda verktyg i kampen mot terrorismen, men det är ett verktyg som borde användas.

Statens befogenheter i förhållande till enskilda måste alltid noga vägas. I det här fallet går KDU:s bedömning i linje med den från justitiedepartementets utredare Runar Viksten. Sverige saknar sedan två år tillbaka ett viktigt verktyg i kampen mot terrorismen. Det är olyckligt. Riksdagen borde snarast återge Säkerhetspolisen möjligheten att beställa signalspaning.

Christian Carlsson
Andre vice ordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)
Ardavan Khoshnood
Vice ordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet i Malmö (KDU Malmö)

4 tankar på “Säpo borde få beställa signalspaning

 1. Nej tack till ett Sverige alá DDR-stuket!
  Jag lever hellre i ett öppet samhälle, utan integritetskränkande organ/metoder. Risken för terrordåd är ändå försvinnande låg (med eller utan signalspaning). Och JA, detta säger jag med rent mjöl i påsen.

 2. Säpo har haft möjlighet att beställa signalspaning tidigare. Det är först under senare år som den möjligheten saknats. Sverige var inte att jämföra med DDR då och skulle inte heller vara det med en sådan möjlighet i framtiden. Säpo har vi för att upptäcka hot mot vår frihet och demokrati.

 3. Angående att skydda frihet och demokrati, så finns det givetvis gränser för vad som är rimligt. Uppenbarligen har vi divergerande åsikter i denna fråga. Jag vill inte ha ett samhälle där allt kontrolleras. Ett BB-samhälle (BB = Big Brother), där kameror och övervakningssystem (ex. Echelon) övervakar allt vi gör. Tyvärr är vi redan på väg dit. Vi kan inte låta rädslan styra våra liv.

  Ja, jag vet att det är långt kvar till DDR men vill du förkovra dig i ämnet så titta på filmen ”Das Leben der anderen”. Varje steg som tas mot det hållet är ett steg i fel riktning. Demokratin bevaras bäst med öppenhet och ordet ”frihet” är något som inte existerar i ett övervakningssamhälle.

 4. Det finns absolut gränser för vad som är rimligt men att ge Säpo möjlighet att under vissa förutsättningar beställa signalspaning från FRA är inte att passera en sådan gräns. Det handlar istället om att ta ansvar för friheten och säkerheten i Sverige.

  Delar din grundsyn när det handlar om att rädsla inte ska få styra våra liv. Förnuft och ansvarstagande ska styra politiken men våra bedömningar om förnuftigheten och nödvändigheten av det här förslaget går uppenbarligen isär.

  Stort tack ändå för dina kommentarer och tips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s