YEPP Council Meeting – Kiev 2011

Christian Carlsson, Björn Dahlén, Erik Bengtzboe och Sara Skyttedal.

YEPP Council Meeting

I förra veckan deltog jag vid YEPP Council Meeting som hölls i Kiev, Ukraina. YEPP står för Youth of the European Peoples Party och är ungdomsorganisationen för EU-parlamentsgruppen European Peoples Party (EPP). Unga kristdemokrater och konservativa från hela Europa samlades för att diskutera politik och anta resolutioner. KDU representerades även av Aron Modig och  Sara Skyttedal och i den svenska delegationen ingick även moderata ungdomsförbundets Erik Bengtzboe och Björn Dahlén.

Torsdagskvällen bjöd på välkomstmingel medan seminarierna i Kievs parlament inleddes tidigt på fredagen. Temat för helgen var Ukrainas demokratiska utveckling mellan åren 1991 och 2011. Under lördagen var det dags för resolutionsbehandling och YEPP antog bland annat resolutioner om situationen i Libyen och utvecklingen i Ukraina och diskussioner ägnades åt eurokrisen. En utbildning om sociala medier stod på programmet dessförinnan och lördagen avslutades med en mycket trevlig ukrainsk festmåltid.

Sammantaget har det varit en intressant, trevlig och lärorik helg där KDU har fått diskutera viktiga frågor och lära oss mer om läget i Ukraina. Vi har också fått möjlighet att knyta många viktiga kontakter med våra kristdemokratiska och konservativa vänner i Europa.

Ukrainas odemokratiska utveckling

Den orangea revolutionen i Ukraina år 2004 gav stora förhoppningar om mer frihet och demokrati i landet. Sedan Viktor Janukovitj vann presidentvalet 2010 har dock friheten och demokratin pressats tillbaka på ett oroväckande sätt och grundläggande principer som yttrandefrihet, mötesfrihet och pressfrihet är hotade. Julia Tymoschenko och andra oppositionspolitiker utsätts för vad många skulle betrakta som politiska rättegångar och författningsdomstolen har upphävt flera konstitutionella reformer som tidigare genomfört för att begränsa presidentens makt.

Oppositionen försvagas medan president Janukovitj stärker sin makt över den lagstiftande, verkställande och dömande makten. Samtidigt är korruptionen inom polis, säkerhetstjänst, myndigheter, regering och åklagarämbete ett omfattande problem samt en av landets största utmaningar. Det visar Transparency Internationals korruptionsindex.

Korruptionen inom rättsväsendet och presidentens ökade makt kombineras dessutom med en ökad aktivitet från säkerhetstjänsten. Enskilda människor och journalister har hotats eller satts under övervakning och i oktober genomsöktes kontoren för en människorättsorganisation i landet utan beslut från domstol. En som medverkade under fredagens seminarium i Kiev som av egen erfarenhet kunde vittna om den oroväckande utvecklingen i landet var Nico Lange, chef för Konrad Adenauer Stiftungs kontor i Ukraina. Lange anhölls efter att ha författat en kritisk rapport om regionalvalen i landet.

Situationen förbättras inte av den intressekonflikt som det innebär att chefen för säkerhetstjänsten Valerij Khoroshkovskij sitter i styrelsen för Nationalbanken i Ukraina utan också är ägare av Inter Media Group. De flesta ägarna till TV-kanalerna i landet uppges vara i händerna på grupper som har nära band till det styrande partiet.

Den dagliga kampen för demokrati är i allra högsta grad verklig i Ukraina. Landet står vid ett vägskäl. Miljoner medborgare vill se ett EU-medlemskap men resan dit är lång och för tillfället rör sig landet i bort ifrån ett medlemskap, trots att president Janukovitj säger sig förespråka ett sådant.

Det blev för mig extra tydligt att kampen för demokrati är på allvar i Ukraina under en promenad tillsammans med KDU:s förbundspresidium genom Kiev i söndags. Vi passerade en obehaglig maktdemonstration från regeringspartiets sida med anledning av rättegången mot oppositionens Julia Tymoschenko.

Min video visar demonstrationerna utanför domstolen: Demonstration i Ukraina 

Till vänster i videon protesterar regeringspartiet med viftande flaggor och hög musik mot Julia Tymoschenko och till höger i bild syns oppositionsanhängare till stöd för Tymoschenko.  Personerna som viftar med regeringspartiets flaggor uppgavs vara avlönade av regeringen. Det är givetvis oroväckande att se hur ett lands regering lägger försöker påverka utfallet i en domstolsprocess.

Den odemokratiska utvecklingen i Ukraina är mycket allvarlig och den ukrainska demokratirörelsen förtjänar vårt och resten av Europas fulla stöd. EU måste se till att kräva att Ukraina står upp för grundläggande fri- och rättigheter för att vända utvecklingen.

Christian Carlsson
Andre vice ordförande för
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet (KDU)
 

Läs också Vaclav Havel m fl. i Sydsvenskan: EU måste ställa krav på Ukraina

 
Oppositionens symbol i form av det röda hjärtat till stöd för Julia Tymoschenko.
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s